"Videće se čiji je metak Željko Mitrović": Kako je izgledao verbalni obračun Nebojše Čovića i vlasnika TV Pink pre 20 godina 1Foto: (1)Milan Maricic/ATAImages; (2)Dusan Milenkovic/ATAImages

„Dobio sam informaciju od zaposlenih u Pinku da je Željko Mitrović pre neki dan održao sastanak sa svojim urednicima i naredio im da se utrkuju u napadima na mene. To Željko Mitrović ne može da radi sam, on nema taj mentalni sklop. On uvek traži nečiju zaleđinu; u ono vreme Mira – Vučelić, a u ovo videćemo ko“, rekao je pre 20 godina jagodinskoj televiziji Palma plus Nebojša Čović, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije.

Čović je optužio direktora i vlasnika kompanije „Pink“ da priprema specijalnu emisiju kojom treba da se kompromituje Sportska gimnazija u Železniku.

– Moramo da otvorimo sve i da vidimo odakle njemu sve to, odakle mu Pink, kako mu je data građevinska dozvola, da li je menjan urbanistički plan. Nemojte opet da nam se desi, pa da rušimo zgradu Pinka kao onu u Šilerovoj. Samo ako bi se tako nešto desilo, prvo treba pokupiti sve materijale koji se tu nalaze, naglasio je Čović.

Ipak, ni vlasnik „Pink“ televizije nije ostao dužan.

"Videće se čiji je metak Željko Mitrović": Kako je izgledao verbalni obračun Nebojše Čovića i vlasnika TV Pink pre 20 godina 2
Foto: Klub čitalaca Danasa

Istog dana, u saopštenju dostavljenom medijima, Željko Mitrović uzvratio je kontraoptužbama i najavio da će tužiti Čovića „zbog neobjašnjivih napada na RTV Pink i njega lično.

– U svojoj odbrani Čović će moći da kaže da nisam pristao na njegovo mešanje u našu uređivačku politiku, kao i da nisam prihvatio da budem sponzor njegovog košarkaškog kluba – naveo je Mitrović u saopštenju.

On je naglasio i da je Pink spreman da otvori dokumentaciju o finansijskom poslovanju, a od Čovića je tražio da objasni strukturu vlasništva u Fabrike metalnik proizvoda (FMP).

– U nadi da će se akcija „Sablja“ sprovesti do kraja i bez izuzetaka, verujem da će KK FMP obelodaniti mistične transfere igrača, kao i veze potpredsednika Čovića sa Jezdimirom Vasiljevićem i Dafinom Milanović – istakao je Mitrović.

Čiji je Mitrović metak?

Već u sledećem broju lista „Danas“, rasprava se nastavila.

Čović i Miodrag Isakov izjavili su da se iz istih centara moći, sa istim inicijativama, vrše napadi na njih putem medija i ocenili da su to „pokušaji marketinškog ubiranja jeftinih političkih poena“.

Čović je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da su ti napadi politički problem koji bi trebalo politički rešavati.

– Videćemo čiji je metak gospodin Željko Mitrović, vlasnik Televizije Pink, rekao je Čović upitan da li to znači da neka partija ili političar stoje iza tih napada

On je naveo da se jedinstvo Vlade Srbije može očuvati jedino ako oni koji je čine imaju iste kriterijume i pozvao DOS da se javno izjasni da li je 5. oktobra amnestirana Televizija Pink.

"Videće se čiji je metak Željko Mitrović": Kako je izgledao verbalni obračun Nebojše Čovića i vlasnika TV Pink pre 20 godina 3
Foto: Klub čitalaca Danasa

– Nemam nameru da idem na TV duel sa nekim ko nema svoje mišljenje. Nemam nameru Mitroviću da polažem račune, on će nama da ih polaže – rekao je Čović.

Isakov je optužio „neke političke partije“ iz Vlade da, obarajući tuđi ugled, podižu sopstveni rejting tako što se pozivaju na sprovođenje akcije „Sablja“ samo u tuđim redovima.

– Nismo svi isti i nije dobro da budemo. Ovakve situacije imaju nameru da postave stvari u javnosti tako da smo svi pomalo prljavi, kako bi se zataškalo koje u stvari takav – rekao je Isakov i dodao da ne bi trebalo svi da podnesu ostavke, već oni za koje se dokaže da su krivi.

– Ja sam jedini u ovoj državi koji je dobio diplomu BIA da nisam sa njima sarađivao – dodao je Isakov.

Čović je još rekao da su Dušan Spasojević i Mile Luković Kum, ubije ne vođe zemunskog klana, učestvovali u hapšenju Slobodana Miloševića 31. marta 2001.

Upitan koliko puta se video sa Miloradom Lukovićem Legijom, Čović je naveo da se između ostalog sa njim video prilikom hapšenja Miloševića i dodao da su tamo bili Mile Luković i Spasojević.

– Sreo sam ga (Legiju) nekoliko puta na jugu Srbije, nekoliko puta u Vladi Srbije, nekoliko puta prilikom hapšenja Slobodana Miloševića, a video sam i da su među onim maskiranim koji su spektakulamo osvajali portirnicu (u vili u Užičkoj) bili i Dušan Spasojević i Mile Luković zvani Kum – rekao je Čović na konferencji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao i da se video sa Legijom kada je, kako je rekao, lider radikala Vojislav Šešelj „krenuo u harangu na njega preko televizije Pink“.

Čović je rekao da se sa Legijom video manje puta „nego neki drugi“ i demantovao da imao veze sa pokojnim biznismenom i sportistom Žejkom Škrbom, koji je ubijen godinu dana ranije.

Mitrović: Nisam ničiji metak

Vlasnik Pinka Željko Mitrović već istog dana odbacio je navode rekavši da je „halucinaciju“ optužbe da bi mogao da bude nečiji „metak“ za političke napade na potpredsednika Vlade Srbije Nebojšu Čovića.

Vlasnik TV „Pink“ naveo je, povodom optužbi Čovića, da „u svakom trenutku može da podnese kompletan izveštaj o svom finansijskom poslovanju“.

„Da li je i on (Čović) spreman, neka procene građani“, dodao je Mitrović.

Željko Mitrović – Balkanski Berluskoni

List „Danas“ je pre dvadeset godina i u danas aktuelnoj rubrici „Ličnost dana“ pisala upravo o Željku Mitroviću.

Tekst sa naslovom „pretnjom na pretnje“ prenosimo u celosti.

Sukob s tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije Nebojšom Čovićem ponovo je skrenuo medijsku pažnju na Željka Mitrovića, balkanskog Berluskonija, vlasnika – svidelo se to komeili ne – najpopularnije televizije u Srbiji (i šire).

"Videće se čiji je metak Željko Mitrović": Kako je izgledao verbalni obračun Nebojše Čovića i vlasnika TV Pink pre 20 godina 4
Foto: Klub čitalaca Danasa

Doduše, velekritikovana TV Pink tek je deo njegove imperije kojoj pripada i izdavačka kuća Siti rekords, Radio Pink, Radio Pingvin i satelitska Televizija Pink plus, Media System Pink, marketimnška agencija zadužena za pravljenje reklamnih spotova…

Kompanija Pink počela je uzlet 1989. kada je Željko Mitrović u to vreme bivši član „Rokera s Moravu“ i basista svojevremeno uspešne grupe Oktobar 1864 otvorio tonski studio u Zemunu.

Nakon dobavljanja najkvalitetnije opreme mnoge tadašnje estradne zvezde upravo su tu snimale svoje ploče.

Četiri godine kasnije, Mitrović pokreće i Radio Pink koji, zahvaljujući neprekidnom puštanju traženih folk hitova postiže zavidnu slušanost, a potom pokreće, tada lokalnu TV Pink koja je počela da emituje program 16. septembra 1994.

Primenjujući princip već oproban na radiju gledaocima nudi robu koja prolazi – napirlitane „pevaljke“, serije, filmove… bez informativnog programa i ikakve veze s tada sumornom realnošću, ratovima i bedom.

Mitrović se priključuje JUL i postaje član Direkcije i savezni poslanik, a princip da TV Pink ne emituje političke programe narušen je u nekoliko navrata kada su prenošene važnije sednice rukovodstva JUL.

Tokom rata zgrada iz koje je emitovan program – poslovni centar Ušće je bombardovana, a program je do useljenja u novu zgradu 2001. emitovan iz Geneksa.

Nova grandiozna zgrada i dalje je predmet čaršijskih priča u kojima se pominje dozvola za izgradnju. U vreme Miloševića njegovo ime bilo je na listi onih kojima je zbog. saradnje s režimom nije bio dozvoljen ulaz u zemlje EU.

Mitrovićeva kandidatura za izbore u Zemunu prošla je neslavno, a sam je kasnije tvrdio da je od politike imao više štete nego koristi i da ona više nikada „neće u njegovu butigu“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Petog oktobra, Mitroviću nije dugo trebalo da utvrdi kome se valja prikloniti – nakon dvočasovne pauze zbog „aktuelne situacije“ – program je nastavljen bubmnjarima G 17 i gostovanjem Mlađana Dinkića.

Zapamćeno je da je Pink kompanija koja je (za razliku od mnogih koji su tu obavezu izvrdali) platila veliku naknadu za ekstraprofit.

To nije sprečilo razvoj kompanije – koja se i dalje širi i uskoro će početi emitovanje i u Bosni i Hercegovini. Osim političkog angažovanja, Mitroviću se zamera da je njegova televizija na dan sahrane Željka Ražnatovića uz kajron „poslednji pozdrav“ emitovala spot njegove udove, da je direktno prenosila njen koncert sa Marakane, i da je preko ekrana paru Ražnatović čestitala rođenje deteta.

Optužbe za formiranje onoga što je uveliko poznato kao „pink“ kultura i način Života, Mitrović je odbacivao pobijajući ih tržišnom logikom.

Napravljen je zaokret u programu uvođenjem informativnog programa.

Prepucavanje s Čovićem nije prvo takve vrste – sudski spor s Čedomirom Čupićem još je u toku.

No, ukoliko zaista dođe do spora pred sudom s Nebojškom Čovićem, javnost bi mogla štošta saznati – barem ako je suditi po najavama onoga čime obojica javno prete.

Mitrović, Zemunac, rođen početkom šezdesetih, oženjen je Milicom nekada Pašić, uredincom muzičkog programa TV Pink s kojom imam kćerku Kristinu. Iz prethodnog braka, sa gotovo zaboravljenom pevačicom Sonjom Mitrović Hani ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari