Virus korona u Domu za stare u Požegi 1Foto: Radio Požega

Četrnaest stanara Doma za stare na Savincu u Požegi je inficirano virusom korona, od kojih je troje na lečenju u Opštoj bolnici Užice, a ostali su izolovani u toj ustanovi.

Osim njh, zaraženo je i četvoro zaposlenih, koji su u kućnoj izolaciji, u kojoj je i dvoje njihovih kolega pošto su bili u kontaktima sa inficiranim osobama.

To je potvrdio za Danas Đurđije Raković, direktor Centra za socijalni rad u Požegi i dodao da troje stanara, koji su na lečenju u užičkoj bolnici nisu u teškom stanju, ali da imaju upalu pluća. Ostali, kako je dodao, imaju blaže simptome i pod nadzorom su domskog lekara.

To je prvi put od početka pandemije da je virus korona ušao u tu ustanovu, koja je bila u karantinu duže od dva meseca.  Dom raspolaže sa 50 mesta, a u njemu je trenutno 47 stanara o kojima brine 17 zaposlenih radnika.

Uz navode da su „svi stanari testirani brzim testovima“, Raković je dodao da su „virus u dom uneli zaposleni, koji nisu znali da su inficirani“. Kako je polovina zaposlenih na bolovanju, ali ne samo zbog virusa korona, on je naveo da ta ustanova „veoma teško funkcioniše“.

„Devet naših radnika je na bolovanju, ne samo zbog virusa korona, nego i zbog drugih zdravstvenih problema i premora. Zbog toga nismo dalje mogli da  organizujemo karantinski rad, koji podrazumeva smenjivanje ekipa na deset dana. Virus se pojavio u porodicama zaposlenih, a oni su ga uneli u dom“, kazao je za Danas Raković.

Prvi slučajevi infekcije su se pojavili pre osam dana, iako su se, kazao je, poštovale sve protivepidemijske mere.

On je dodao da je ta ustanova, zbog  manjka radnika, u teškoj situaciji, ali da, za sada, uspeva da organizuje rad, da ima dovoljno zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju, a da je domski lekar u stalnoj komunikaciji sa nadležnima u Domu zdravlja Požega i užičkim Zavodom za javno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari