Virus se preneo iz javnog prevoza 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC (Ilustracija)

Prema poslednjim podacima u fabrici tekstila Kajzen u Smederevu zaraženo je 32 radnika korona virusom.

Kako objašnjava Dušan Svilar, odgovorno lice za bezbednost i zdravlje na radu u Kajzenu, prvi slučaj kovida 19 među zaposlenima otkriven je 13. maja dok je nedelju dana kasnije organizovano testiranje za sve radnike.

On ističe da je korona u preduzeće po svoj prilici ušla iz javnog prevoza, dodajući da su sve mere zaštite na radu od početka proglašenja epidemije poštovane.

– Prvi zaraženi je otkriven 13. maja. Narednog dana javila se još jedna radnica koja je takođe bila zaražena. U koordinaciji sa dežurnim epidemiologom iz Požarevca poslali smo ukupno 16 ljudi u izolaciju koji su bili u kontaktu sa ove dve radnice. Zanimljivo je da među njima niko nije bio pozitivan što je pokazalo naknadno testiranje. To znači da prve dve radnice koje su bile pozitivne nisu dalje prenele virus, već je virus ušao i sa drugih strana. Pretpostavljam iz javnog prevoza. Tokom vanrednog stanja za radnike je bio organizovan prevoz dok od 11. maja oni koriste javni prevoz i virus je buknuo sedam dana nakon toga. U medijima se pojavila informacija da je korona ušla preko radnice koja je bila na proslavi, što nije tačno – kaže Svilar.

Prema njegovim rečima, veći broj obolelih počeo je da se pojavljuje od 18. maja, u nedelji kada su svi zaposleni inače bili na kolektivnom odmoru, koji je ranije isplaniran.

– Tražili smo da imamo kolektivno testiranje, koje je organizovano 21. i 22. i koje je obuhvatilo sve radnike, osim onih koji su ranije testirani u kovid ambulantama. Nama je u tom periodu bio kolektivni odmor. Dok je poslodavac odlučio da sledeću (ovu) nedelju provedemo na plaćenom odsustvu – kaže Svilar, dodajući da je su od početka vanrednog stanja prostorije redovno dezinfikovane i da su radnici imali obezbeđenu zaštitnu opremu koju su uglavnom koristili.

– Dva puta nam je dolazila inspekcija rada i jednom sanitarna inspekcija. Niko od njih nije ustanovio bilo kakve nepravilnosti – ističe Svilar.

Po njegovim rečima, većina zaraženih radnika ima blage oblike bolesti, i nalazi se u bolnici na Beogradskom sajmu, dok su tri radnice bile u Zemunskoj bolnici zbog upale pluća.

Korona u još četiri fabrike

Pored fabrike Kajzen, korona virus se pojavio u još nekoliko preduzeća u Smederevu. Kako su nam rekli u Gradskom zavodu za javno zdravlje iz Požarevca, koji je zadužen za Smederevo, u firmi Luka fud otkriveno je 21 zaraženih radnika, u preduzeću Rosa Katen za sada je šest osoba kovid pozitivno, dok je u firmama PKC i Milan Blagojević oboleo po jedan radnik. Iz požarevačkog zavoda takođe kažu da u ovim kolektivima neće biti masovnog testiranja. „Testiraju se radnici koji imaju simptome. Kontakti pozitivnih se izoluju. Nije opravdano da se svi testiraju jer bi moglo da se desi da je nekome stigne negativan rezultat, da to pruži lažnu sigurnost i da se ta osoba ne ponaša oprezno, kažu iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari