Više javno tužilaštvo o slučaju Banjska: Istraga o Milanu Radoičiću u toku, prikupljaju se dokazi 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Istraga protiv Milana Radoičića osumnjičenog da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti je u toku i radi se na prikupljanju i obezbeđivanju dokaza, rečeno je za N1 u Višem javnom tužilaštvu (VJT).

Prošlo je nešto više od mesec dana od kako je Radičić. (45) saslušan u VJT. Podsećamo on je preuzeo na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova.

Kako je tada saopštilo VJT, on je na saslušanju 3. oktobra negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, a nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, 4. oktobra odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora, ali mu je određena mera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija, te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Takođe, od okrivljenog Radoičića privremeno je oduzeta putna isprava i to pasoš Republike Srbije, a okrivljeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, on se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Кosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP КIM, navedeno je u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Podsetimo, Milan Radoičić odazvao se pre nekoliko dana pozivu državnih organa Republike Srbije.

„Obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije u predelu Banjske“, naveo je Radoičić u izjavi.

Kako je dodao, razlog njegovog vraćanja na KiM bio je da „ohrabri narod u otporu režimu Aljbina Kurtija“.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

U nedelju, 24. septembra, u selu Banjska ubijen je kosovski policajac, posle čega je usledila akcija specijalnih jedinica Kosovske policije usmerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska.

U akciji su ubijena trojica Srba, poreklom sa severa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari