Više od 10.000 turista, 80 autobusa iz Bugarske 1Foto: Zoran Panić

Aleksandar DŽunić iz ekipe „Kada padne prvi sneg“, pobednik je Osmog sajma pirotske peglane kobasice, koji je pobedio i prošle godine.

Drugo mesto pripalo je Milanu Saviću iz ekipe „M/M“ a treća nagrada pripala je Nenadu Zlatkoviću iz ekipe „Kozorog“.

Ova gastro-turistička manifestacija održana je minulog vikenda u sportskoj hali „Kej“ u Pirotu i izazvala je veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Prema nekim procenama prvog dana je ovu gastro-turističku manifestaciju posetilo više od 10.000 turista, najviše iz susedne Bugarske, koji su pohrlili da probaju i kupe ovaj čuveni specijalitet.

Učestvovalo je 40 proizvođača peglane kobasice.

Svoje proizvode predstavilo je i tridesetak vinarija i oko trideset mlekara i proizvođača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

Dodeljena je i diploma za najbolje uređen štand koja je pripala ekipi Marković, a dodeljene su i nagrade najstarijem i najmlađem učesniku Sajma.

Manifestaciju su otvorili gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, prošlogodišnji promoter glumac Marko Gvero i ovogodišnji promoter glumac Boris Milivojević.

Vasić je tom prilikom zahvalio mnogobrojnim gostima iz cele Srbije i susedne Bugarske koji su došli u velikom broju.

– Imamo goste iz cele Srbije i inostranstva a najviše iz susedne Bugarske koji su smeštaj rezervisali dva meseca unapred. Tragali smo za manifestacijom po kojoj će Pirot biti prepoznatljiv, i to je sada svakako Sajam peglane kobasice. Imamo i proizvođače vina, sira i mlečnih proizvoda, suvenira i domaće radinosti. Ovo je lep gastronomski praznik za sve, a posebno za proizvođače. Onima koji prave peglanu se taj posao isplati. Nadam se da ćemo zadržati kvalitet jer je ovaj specijalitet odavno prevazišao naše okvire i ona je brend regionalnog karaktera. Krajem aprila će biti završen elaborat o zaštiti geografskog porekla i nadam se da će to biti završeno u ovoj godini, rekao je Vasić.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam na čelu žirija. Drago mi je što se Sajam razvija i opstaje. Kada smo pre desetak godina krenuli imali smo ideju da dovedemo oko hiljadu turista a danas ih ima negde oko 8.000. Oko 80 autobusa sa turistima iz Bugarske je prešlo granicu. To jasno govori o kakvom je interesovanju reč, kaže jedan od osnivača ove manifestacije dr Aleksandar Lilić Prošlogodišnji promoter Sajma glumac Marko Gvero nije krio zadovoljstvo što je opet u Pirotu.

– Ja sam veliki fan pirotske peglane. Izgleda da sam je dobro promovisao jer sam opet ovde. Sajam raste i napreduje a dobio je i velikog sponzora Jelen pivo. To je dobra simbioza pivo i kobaja. Impresioniran sam ovolikom posetom, rekao je Gvero. Promoter ovogodišnje manifestacije glumac Boris Milivojević je rekao da Pirot lepo izgleda i da se oseća kao da je kod kuće.

Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, pod pokroviteljstvom Grada Pirota. Generalni sponzor je Jelen pivo, a prijatelji Sajma su Tigar Tajers i Dunav osiguranje. Brojne goste ja zabavljala grupa Kal.

Sve prirodno i kvalitetno

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade. Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari