Više osoba u Somboru rušilo katoličke nadgrobne spomenike, dvojica uhapšena 1Foto: Pixabay

Četiri mladića i jedna ženska osoba porušili su u noći između subote i nedelje 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru, nakon čega je policija identifikovala i uhapsila dvojicu, saopšteno je danas.

Dvojica mladića uhapšeni su pod sumnjom da su počinili krivično delo povrede groba.

Direktor somborskog JKP „Prostor“ Goran Nonković, u čijoj nadležnosti je groblje, izjavio je za lokalni portal InfoNet Vojvodina, da su kamere zabeležile pet osoba, četiri mladića i jednu devojku.

„Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krsteve, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja“, rekao je za Infonet Nonković.

Policijska uprava Sombora danas je saopštila da su uhašena dva mladića, i to A.N. (19) iz Sombora i D.T. (21) iz Stanišića.

Po nalogu tužioca odredjen im je pritvor do 48 sati.

Za još tri osobe čije prisustvo su zabeležile sigurnosne kamere nije postojao osnov za krivično gonjenje, jer, kako je nezvanično potvrdjeno u PU Sombor, nisu učestvovale u samom činu rušenja spomenika.

U PU Sombor su naglasili da vandalski čin nije ni nacionalno, ni verski motivisan.

Materijalne štete na porušenim spomenicima gotovo da i nema i svi će biti vraćeni na postolja, saopštili su JKP „Prostor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari