Više zemljotresa pogodilo region, preminula jedna osoba 1Foto: Shutterstock

Nekoliko zemljotresa tokom noći i jutra pogodilo je region, nakon što je jak zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu, u okolini Mostara. Posledice osećaju ne samo stanovnici Bosne i Hercegovine, već i Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a jedna devojka je preminula.

Sinoć oko 23.07 časova zemljotres jačine 5,7 stepeni pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a potres se osetio u celom regionu.

Takođe, nekoliko jakih zemljotresa pogodilo je područje kod Stoca i Mostara. Kako javlja EMSC zadnji je bio jačine 4,4 po Rihteru. Desio se oko 04.20 sati ujutro, a epicentar je bio 32km od Mostara, odnosno 14km od Stoca, javlja Dnevni avaz.

Ispred 7 časova jutros Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) izvestio je o novom zemljotresu u Stocu. Na sreću, poslednji zemljotres nije bio snažan kao prethodni.

Prema podacima EMSC-a, potres koji se dogodio prije 45 minuta bio je jačine 2.8 stepena po Rihteru. Kako je objavljeno, epicentar potresa je bio 12 kilometara od Stoca

Jutros oko 6 časova zabeležen je zemljotres i na području Hrvatske, u Metkoviću. Zemljotres je bio jačine 3.0 stepena po Richteru.

Metković je udaljen 36,4 kilometra od Stoca, grada u kojm je juče zabeležen zemljotres jačine 5,6 po Richteru, što je prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, peti najjači zemljotres u Bosni i Hercegovini u poslednjih 50 godina, piše Dnevni avaz.

Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić za portal „Avaza“ potvrđeno je da je preminula devojka E. S. (28), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca.

Kako saznaje N1 Sarajevo, njeni roditelji su lakše povređeni. Na njihovu kuću u mahali Kukavac se obrušila ogromna stena.

Iz Doma zdravlja u Stocu naveli su da su imali i veći broj građana sa napadom panike.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će opštini Ljubinje biti upućeno 500 hiljada konvertibilnih maraka (oko 250 hiljada evra) za sanaciju štete uzrokovane zemljotresom.

Zemljotres su osetili i stanovnici Trebinja,Nevesinja, Bileće i Borkovića, od kojih su mnogi noć proveli napolju.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević takođe je ponudio humanitarnu i drugu pomoć opštinama pogođenim u sinoćnjem zemljotresu u BiH, koju je, kako je naveo, i Zagreb nakon potresa dobio od mnogih gradova.

Građani širom Srbije dele na društvenim mrežama da se zemljotres osetio i u njihovom kraju, kako u gradovima i selima, tako i na planinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari