Zemljotres jačine 5,7 stepeni u blizini Mostara, osetio se u čitavom regionu 1Foto: Shutterstock

Jak zemljotres pogodio je Bosnu i Hercegovinu, u okolini Mostara, objavila je večeras na svom Tviter nalogu nezavisna naučna organizacija EMSC. Prema za sada poznatim informacijama stradala je 28-godišnja devojka iz Stoca.

Iz Kantonalne bolnice dr. Safet Mujić za portal „Avaza“ potvrđeno je da je preminula devojka E. S. (28), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca. Uprkos naporima lekara i dugoj reanimaciji ona je podlegla povredama.

Prema prvim informacijama koje stižu redakciji Danasa iz Mostara i Čapljine, koji se nalaze u blizini epicentra zemljotresa koji se desio na jugoistoku Bosne i Hercegovine, žitelji ovih gradova noćas neće spavati mirno.

Zemljotres jačine 5,7 stepeni oko 23.07 pogodio je večeras Bosnu i Hercegovinu, a potres se osetio u celom regionu.


Kako navide iz EMSC udar se osetio najviše na području oko 15 kilometara od Stoca u Hercegovini.

Zemljotres su večeras osetili i stanovnici Novog Beograda, koji navode da su im se tresli lusteri.

Brojni građani Crne Gore i BiH večeras su nekoliko sekundi prije nego što su osetili zemljotres dobili obaveštenje od Androidovog sistema da je moguć potres, kao i smernice šta da urade.

Do sada nije zabeležen ovaj način obaveštenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Gugl servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stiglo obaveštenje za mnoge je bila iznenađenje, pišu podgorički portali.

Androidov sistem upozorenja o zemljotresu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla te sa smernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smernicama je da se obuku cipele, proveri plin i zatvori glavni ventil i da se izbegavaju oštećene zgrade. U drugom delu obaveštenja se navodi da se radi o zemljotresu i procenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

Građani su savetovani da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Poređenja radi ovaj zemljotres koji je večeras pogodio okolinu Mostara jači od razornog zemljotresa koji pogodio Zagreb 22. marta 2020. godine koji je bio jačine oko 5,3 stepana.

Dok je zemljotres koji je 29. decembra 2020. pogodio središnji deo Hrvatske, u kome su najviše stradali Sisak i Petrinja bio je jačine 6,3 stepena po rihteru. 

Zemljotres koji je uznemirio region, osetio se i u Užicu

Na području Užica, večeras oko 23 časa, osetio se zemljotres, a većinu građana na njega je upozorila mobilna aplikacija.

Potres koji su večeras osetili građani zemalja u regionu, osetio se i u Užicu.

Po svedočenju stanovnika grada na Đetinji, koji žive u višim zgradama, potres je trajao kratko, ali je bio intenzivan.

U stanovima su se ljuljali lusteri i tresli prozori, ali za sada nema informacija o značajnijoj materijalnoj šteti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari