Viši sud u Beogradu prvostepeno presudio da su policajci maltretirali Rome 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Viši sud u Beogradu je presudio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije diskriminisalo supružnike romske nacionalnosti koji su 2017. godine maltretirani u prostorijama policije, nakon što su prijavili da im je ukraden automobil, saopštio je u sredu Evropski centar za prava Roma (ERRC).

Po informacijama iz saopštenja, koje prenosi Glas Amerike na srpskom, bračni par je držan u policijskoj stanici u Beogradu 13 sati, a tokom zadržavanja policijski službenici su mučili muža, a ženu maltretirali po rasnoj osnovi i pretili da će im centar za socijalni rad oduzeti decu.

Prvostepenom odlukom, sud je suprugu dosudio naknadu štete u visini od 4.675 evra, a ženi u iznosu od 1.700 evra zbog diskriminacije, nanošenja fizičkog bola i pretrpljenog straha.

U saopštenju se prenosi izjava Đorđa Jovanovića, predsednika ERRC-a koji je rekao da ono što je policija radila demonstrantima u poslednjih nekoliko nedelja je zapravo ono kako se prema Romima u Srbiji ponaša veći deo vremena.

U saopštenju se navodi da je suprug morao da kleči u sobi, okruživalo ga je osmoro policajaca, jedan ga je šamarao i terao da prizna da je sam ukrao automobil, a drugi su ga policajci šutirali u stomak. Dodaje se da mu je jedan od policajaca stavio kesu na glavu i gušio ga, a drugi mu pretio pištoljem.

Kada je čovek tražio da pozove advokata policajci su mu pretili oduzimanjem dece.

Njegova supruga bila je u prostoriji pored, a policajac ju je vređao na osnovu njene religije i etničke pripadnosti muža, a pritom su se policajci opijali dok su je vređali.

Ona nije smela da koristi toalet, onda su joj dozvolili da ode u toalet uz pratnju policajca (muškarca), a zatim je odbijen i njen zahtev da vidi advokata, navodi se u sapštenju ERRC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari