Viši sud u Nišu potvrdio optužnicu protiv Gorana Džonića, a obustavio postupak protiv njegovog sina: Ko će odgovarati za ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca 1Više javno tužilaštvo: Foto Viši sud Niš

Viši sud u Nišu potvrdio je optužnicu Višeg javnog tužilaštva protiv Gorana Džonića za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca, u noći između 26. i 27. septembra prošle godine u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Optužnica je potvrđena nakon devet meseci od njenog prvog podnošenja.

U rešenju Višeg suda navodi se da je potvrđena optužnica VJT  protiv okrivljenog Gorana Džonića, iz aleksinačkog sela Moravac, zbog krivičnog dela teško ubistvo, inače izvršeno iz koristoljublja, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Viši sud je, istovremeno, odlučio da obustavlja krivični postupak protiv Goranovog sina Stefana Džonića kome je VJT u optužnici stavljalo na teret pomaganje u teškom ubistvu, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i drugih eksplozivnih materija.

U rešenju Višeg suda se navodi da ne postoji opravdana sumnja da je Stefan znao za nameru svog oca da ubije porodicu Đokić, da mu je obećao pre ubistva da će mu omogućiti da novac koji je oduzeo Đokićima bude sakriven u njegovoj kući, pomoćnom objektu ili voćnjaku i da je neovlašćeno držao municiju.

Rešenje Višeg suda je nepravosnažno, te na njega pravo žalbe imaju Goran Džonić, koji je jedini okrivljen, i VJT, čija je optužnica delimično potvrđena, pošto Goranov sin Stefan nije okrivljen.

Viši sud u Nišu potvrdio optužnicu protiv Gorana Džonića, a obustavio postupak protiv njegovog sina: Ko će odgovarati za ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca 2
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

“Viši sud je doneo pravilnu odluku sagledavajući sve dokaze i činjenice, te sam zadovoljan da nisu prihvaćene neopravdane i ničim opravdane konstrukcije optužnice VJT Niš u kojoj se Stefanu stavljaju na teret neosnovanw optužbe. Mada joj je prethodila velika borba i dokazivanje, ovakva odluka Višeg suda je bila jedina logična”, rekao je za Danas advokat Filip Domazet, koji zastupa Stefana Džonića.

Niško VJT je, inače, u oktobru ove godine, Višem sudu treći put podnelo na proveru optužnicu protiv Gorana i Stefana Džonića, nakon što ju je taj sud dva puta vraćao na doradu.

Prvi put optužnica je bila podneta u aprilu ove godine, ali je Viši sud vratio radi otklanjanja formalnih nedostataka.

Nakon toga tužilaštvo je ponovo podnelo optužnicu, ali je sud zatražio dopunu istrage radi preciznijeg utvrđivanja činjenica.

Prema nezvaničnim izvorima, u toku istrage prikupljeni su dokazi koji samo Gorana Džonića dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Njegov sin Stefan se dovodio u vezu sa ubistvom jer je u dvorištu njegove kuće pronađen džak sa ukradenim novcem, a njegov otac je nakon ubistva koristio kupatilo u njegovoj kući.

Odbrana je navodila da je Stefanova kuća izgrađena na placu njegovog oca, da je još u izgradnji i da nema ulazna vrata, kao i da je bila dostupna svim članovima porodice s obzirom na blisko srodstvo.

Kolege Stefana Džonića, inače pripadnika Vojske Srbije, potvrdili su da je on u noći ubistva bio na poslu, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti, i da se nije ponašao neuobičajeno.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za ovo trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, a Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, za koje je Goran Džonić navodno znao jer je povremeno prao to vozilo.

Tela Gorana (57) i Gordane Đokić (56), kao i njihove ćerke Lidije (25), pronađena su 2. oktobra prošle godine u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari