Nevreme i grad su u opštini Merošina tokom ovog meseca uništili rod oblačinske višnje i poljoprivrednim usevima pričinili štetu od 200 miliona dinara, izjavio je stručni saradnik za poljoprivredu te opštine Hranislav Stojanović. On je rekao da je 90 odsto ovogodišnjeg roda oblačinske višnje, po kojoj je poznat taj kraj, potpuno uništeno, a da su plodovi koji su ostali na stablima oštećeni i da neće moći da se iskoriste.

Stojanović je naglasio da je grad pričinio veliku štetu poljoprivrednim kulturama na oko 1.000 hektara, kao i da je poslednji put ovako veliku materijalnu štetu poljoprivrednim usevima grad naneo 1964. godine. – Osim višanja koje su i najviše stradale, na oko 60 hektara sradale su i šljive koje je grad oštetio 50 odsto i rod jabuka koji je na oko pet hektara 90 odsto uništen – rekao je on.

Stojanović je rekao da je veliku štetu nevreme pričinilo i vinogradima kod kojih je rod na 40 hektara 70 odsto uništen i rod jagoda na oko 40 hektara gotovo 80 odsto uništen, a i ono što je ostalo pretrpelo je velika oštećenja i neće biti kvalitetno. Prema njegovim rečima, bolje su prošle ratarske i povrtarske kulture koje se iako pogođene gradom brzo obnavljaju, tako da će ovde šteta biti neznatna.

Osim Merošine nevreme praćeno gradom uništilo je ratarske kulture i voćnjake i u selima Arbanasce, Kostadinovac, Gornja i Donja Rasovača, Jug Bogdanovac kao i u nekim delovima opštine Prokuplje. Kako je naglasio Stojanović nijedna protivgradna raketa nije ispaljena, a zakazao je radarski centar na Kameničkom Visu koji zbog prekida u komunikacijama nije obavestio protivgradnu stanicu 154 Arbanasce u kojoj su bili pripravni strelci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari