Vlada greškom "isekla" 66 brucoša 1Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, arhiva Foto: Bojan Cvejić

Filozofskom fakultetu u Beogradu greškom je ukinuto 66 budžetskih mesta, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, na odluci Vlade Srbije na osnovu koje je Filozofski fakultet ostao sa manjim brojem mesta, bio je pogrešno napisan broj budžetskih mesta određen za ovu obrazovnu ustanovu.

Ova odluka Vlade izazvala je negativne reakcije u prvom redu zbog retroaktivne primene propisa, imajući u vidu da je broj budžetskih mesta na Filozofskom fakultetu smanjen nakon što je sproveden prijemni ispit. Naime, Vlada je 23. maja donela odluku o raspodeli budžetskih mesta za školsku 2019/2020. na Beogradskom univerzitetu po kojoj je Filozofskom fakultetu pripalo 638 mesta. Na osnovu ove odluke fakultet je raspisao konkurs za upis brucoša koji je okončan 12. jula. Pet dana kasnije, međutim, Vlada je donela rešenje kojim se retroaktivno povećao broj budžetskih mesta na Beogradskom univerzitetu. Prema ovoj julskoj odluci Vlade, jedino je Filozofskom fakultetu oduzeto 66 mesta.

Ovim drugim rešenjem Vlada je prekršila Zakon o visokom obrazovanju koji propisuje da se odluka o broju studenata za upis u prvu godinu koji se finansiraju iz budžeta donosi najkasnije mesec dana pre raspisivanja konkursa. Takođe, odluka se kosi i sa članom Ustava koji kaže da zakoni i opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo. Smanjenje broja mesta je usledilo nakon što se na konkurs za upis prijavilo malo više od 120 odsto kandidata, računajući ukupan broj raspoloživih mesta. Da je po sredi greška, moglo se naslutiti iz nelogičnosti Vladinog „julskog“ rešenja pošto ukupan broj budžetskih mesta nije bio umanjen za broj ukinutih mesta sa Filozofskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari