Stanovnici Novog Pazara od proleća sledeće godine trebalo bi da imaju znatno bolje vodosnabdevanje. To najavljuju iz ovdašnjeg „Vodovoda i kanalizacije“ i svoju tvrdnju potkrepljuju sa dva velika projekta čiju realizaciju finansiraju inostrani donatori. Reč je o početku rekonstrukcije starog i izgradnji novog filterskog postrojenja i završetku radova na buster stanici.


Radovi na rekonstrukciji starog i izgradnji novog filterskog postrojenja su počeli ove sedmice. Planirano je da budu završeni za šest meseci, U ovoj fazi biće izgrađena i laguna za taloženje otpadnih voda. Izgradnjom filterskih postrojenja prerađivački kapaciteti vode biće duplirani, umesto sadašnjih 400 prerađivaće se 800 litara u sekundi. Radove na filterskom postrojenju finansira Vlada Luksemburga sa više od 1,7 miliona evra. To je sastavni deo projekta za poboljšanje vodosnabdevanja u ovom gradu, za koji je ovaj donator izdvojio 4,5 miliona evra. Ovo filtersko postrojenje staro je pet decenija, a njegov dograđeni deo skoro tri decenije. Poslednja veća investicija bila je pre petnaest godina kada je izgrađen rezervoar kapaciteta pet hiljada litara i izgradnja je finansirana republičkim sredstvima. Naglo širenje grada i neplansko priključivanje na vodovodnu mrežu, brzo je preraslo ove kapacitete. Zato je poslednjih desetak godina vodosnabdevanje veliki problem u Novom Pazaru, koji građani, često, pokušavaju da reše protestima i blokadom saobraćajnica. Najkritičnije je u drugoj i trećoj visinskoj zoni, gde potrošači nemaju vodu po desetak sati i u toku zime. Problem je postao izražen i u višespratnicam u centru grada.

Ozbiljniji pristup rešavanju ovog problema počeo je pre godinu i po dana kada je počela izgradnja buster stanice „Raška“. Završetak radova na tom objektu više puta je prolongiran. Prvo zbog nedostatka para, a potom su se isprečili nerešeni imovinsko-pravni odnosi. Poslednja vest je da bi buster stanica trebalo da bude puštena u rad najkasnije za desetak dana. Radovi su zaustavljeni zbog nerešenih imovinskih odnosa na pristupnom putu i na potezu je Javno pravobranilaštvo da za par dana reši problem. Nakon toga izvođač radova će početi finalne radove na podzemnom cevovodu. Za izgradnju buster stanice pola miliona dolara obezbedila je Vlada Kuvajta. Kada bude završena, vodosnabdevanje će biti poboljšano, tvrde u novopazarskom „Vodovodu“ za skoro 30 odsto.

Nema generalnog projekta

Jedan od razloga što ranije nije počelo rešavanje problema vodosnabdevanja izgradnjom kapitalnih objekata je nepostojanje generalnog projekta za vodosnabdevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari