Vlada nije obezbedila rešenje Poverenika u 43 slučaja 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, nj.e. Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji i Silvija Panović Đurić ispred Saveta Evrope govorili su danas na skupu posvećenom Međunarodnom danu prava javnosti da zna.

Na skupu je predstavljena publikacija „VII – Slobodan pristup informacijama – Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Međunarodni dan prava javnosti da zna danas je obeležen 13. put.

„U protekloj godini kulminirao je neadekvatan odnos prema pravu javnosti da zna od strane organa od kojih se očekuje, čija je obaveza da ostvarivanju tog prava daju poseban doprinos. Vlada, čija je zakonska obaveza da prinudom obezbedi izvršenje rešenja Poverenika, nije to učinila ni u jednom od 43 slučaja, kada je poverenik to od nje zatražio. Skupština, protivno zakonu i Poslovniku, treću godinu zaredom ne razmatra Izveštaj Poverenika. Republičko javno tužilaštvo u kontinuitetu podnesi više tužbi za poništaj rešenja Poverenika, nego što su sva tužilaštva u republici podnela optužnih akata protiv svih prekršilaca oba zakona koje Poverenik štiti“, izjavio je Šabić.

Ovim povodom dodeljena su priznanja ljudima i organizacijama koje su, kako je istakao, dale vredan doprinos afirmaciji prava javnosti da zna.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da i ove godine ne dodeli glavno priznanje ni jednom organu iz kategorija republičkih organi i pokrajinski organi.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske zajednice, predstavnik Koalicije NVO za slobodu pristupa informacijama i poverenik, odlučila je da priznanja dodeli u nekim od posebnih kategorija organa vlasti, a priznanja je uručio poverenik Rodoljub Šabić.

Priznanja su dodeljena:

– Za najbolji Informator o radu – Ministarstvo kulture i informisanja

– U kategoriji najviših organa – Vrhovni kasacioni sud

– Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji pravosudnih organa – Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru

– Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji republičke agencije, zavodi, druge organizacije – JP Emisiona tehnika i veze

– Za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji lokalnih organa javne vlasti – Grad Zrenjanin

– Posebno priznanje, nagrada i statueta za najveći doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu – Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari