Vlada "progurala" svoju odluku 1

U ponedeljak, 28. avgusta, počinje predaja dokumenata za upis na osnovni primijenjeni studijski program Visoke medicinske škole u Beranama, čime je okončan višemjesečni sukob Vlade Crne Gore i Univerziteta o sudbini ove visokoškolske ustanove.

Univerzitet se, naime zalagao za ukidanje ove škole u Beranama, čemu se suprotstavila Vlada Crne Gore, ali i lokalna uprava. Odluka o upisu studenata u Beranama usvojena je na sjednici Upravnog odbora UCG održanoj prošlog petka. Rektorka Radmila Vojvodić, koja se protivi ovoj odluci napustila je sjednicu. Vlada je uspjela da obezbijedi većinu u Upravnom odboru, nakon što je na čelu ovog tijela ostao prof. dr Duško Bjelica, koji je prvo podnio neopozivu ostavku na ovu funkciju, ali se na sljedećoj sjednici predomislio, nakon što su predstavnici studenata tražili da se ostavka ne prihvati. Konkursom je predviđeno da se na Višoj medicinskoj školi može upisati 70 studenata.

Različiti stavovi oko beranske Visoke medicinske škole traju od maja, kada je Vlada odbila da verifikuje preseljenje u Podgoricu i naložila Univerzitetu da škola ostane u Beranama i da u tom gradu budu upisani brucoši. Senat i rektorka Vojvodić tvrde da škola u Beranama ne ispunjava uslove studiranja i da je njeno postojanje rezultat političke odluke. Oni su zastupali stav da Visoka medicinska škola treba da postoji samo u Podgorici jer studenti mogu praktičnu nastavu da obavljaju na tamošnjem Kliničkom centru.

– Senat je kroz dodatne argumente Vladi ukazao da održavanje nekvalitetnih studijskih programa, vođeno dominantno političkim razlozima, dugoročno ne može biti od koristi ni Sjeveru, ni Crnoj Gori i predložio preispitivanje donesene odluke ili, kao alternativno i racionalno rješenje, da ove godine obustavi upis nove generacije studenata, dok bi ranije upisani nastavili studije u Beranama, naveli su iz Univerziteta Crne Gore u junu. Vlada je ostala pri svojoj odluci da škola mora da ostane u Beranama. Premijer Duško Marković o tome je više puta razgovarao sa predstavnicima studenata i beranske lokalne uprave.

– Izmještanje Medicinske škole iz Berana se neće dogoditi. Sa Univerziteta nije stigao nijedan valjan argument koji govori da se Medicinska škola preseli iz Berana u Podgoricu, naprotiv. Mislim da niko nije imao primjedbi na stručno znanje onih koji dolaze iz te škole“, rekao je premijer Duško Marković. On je rekao da želimo jednakost u Crnoj Gori i razvijenost svakog djela države.

Osnovana 2005. godine

Visoka medicinska škola u Beranama je, kao prvi studijski program na sjeveru, otvorena 2005. godine. Gradska bolnica, dom zdravlja, te srednja medicinska škola sa tradicijom, uticali su da se ovaj studijski program Medicinskog fakulteta iz Podgorice, otvori u ovom gradu. Procvat Berana kao univerzitetskog centra desio se nakon što je DPS, 2006, osvojio vlast u ovoj opštini. Tada su u Beranama otvorene još tri fakultetske jedinice Učiteljski fakultet, Engleski jezik, Primijenjeni računari, kao i privatni Fakultet za menadžment u saobraćaju i komunikacijama. U gradu je tih godina bilo četiri hiljade studenata. Sem Visoke medicinske škole ostale visokoškolske ustanove u Beranama su zatvorene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari