ukrajinska zastavaFoto: Shutterstock/Rospoint

Vlada Srbije danas je produžila važenje Odluke o pružanju privremene zaštite u Srbiji raseljenim osobama iz Ukrajine.

U saopštenju Vlade piše da je to uradjeno u cilju pružanja brzog odgovora na humanitarne potrebe raseljenih iz Ukrajine i članova njihovih porodica, koji se zbog aktuelne situacije ne mogu vratiti u Ukrajinu.

„Članovi Vlade doneli su ovu odluku, imajući u vidu da važenje prethodne ističe 18. marta ove godine“, dodaje se.

Kako je navedeno, ta odluka je doneta jer „usled aktuelne situacije u Ukrajini postoje razlozi zbog kojih je neophodno i u narednom periodu pružati privremenu zaštitu raseljenim licima radi zaštite njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda“.

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović apelovao je krajem februara na nadležne da izmene postojeći ili usvoje novi zakonski propis u vezi Odluke o dodeljivanju privremene zaštite za raseljene iz Ukrajine, kako oni, na koje je primenjena, ne bi imali dodatne probleme.

On je agenciji Beta tada kazao da u Srbiji, po podacima Centra, boravi izmedju 12.000 i 15.000 ljudi iz Ukrajine, a da privremenu zaštitu ima više od 1.200 njih.Đurović je rekao da ima i Ukrajinaca koji imaju drugi osnov za boravak u Srbiji, ali i onih koji jos nisu ostvarili pravo na privremenu zaštitu.

Zbog invazije Rusiije na Ukrajinu, koja i dalje traje, mnogi Ukrajinci ali i ruski državljani su došli u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari