Vlada: Testovi ispred noćnih klubova nisu validni, samo iz državnih laboratorija 1Foto: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO

Vlada Srbije saopštila je danas da je kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela 23. oktobra, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras.

„Još jednom napominjemo da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela. Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica“, navedeno je u saopštenju.

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom je podsetila građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

„Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa“, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na imejl adresu, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Kako podsećaju iz Vlade, u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu biće moguć ulazak ukoliko digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

  • Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana,
  • Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,
  • Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom,
  • Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki već se sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili obolevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima.

Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat moguće je imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Kako su napomenuli, cilj uvođenja kovid sertifikata jeste isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

„Zbog toga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana. Podsećamo još jednom na to da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine“, zaključeno je u saopštenju.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina – kineska vakcina „Sinofarm“, ruska vakcina „Sputnjik V“ kao i vakcine proizvođača „Fajzer“ i „Astra Zeneka“.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari