Vlada usvojila budžetske kvote za brucoše: Na budžetu 29.424 studenata 1Foto: Aleksandar Veljković

Vlade Srbije donela je odluke o broju budžetskih studenata na osnovnim akademskim, stukovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini.

Iz budžeta će biti finasirano 29.424 studenata, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija je 4.612.

Od ovog broja, 507 studenata upisuju se po afirmativnim merama – studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Kragujevcu 2.682 studenata, Univerzitet u Nišu 3.299, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Na master studijama o trošku budžeta će moći da se školuje 5.953 studenata, a na doktorskim studijama 776.

S obzirom da se odlukom Vlade utvrđuje samo broj studenata koji se finansiraju iz budžeta, broj samofinansirajućih studenata koji se mogu upisati u prvu godinu biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis.

Vlada Vojvodine donosi odluku o broju studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, saopštili su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari