Advokati i obustava rada 1Lazar Babic

Na Konferenciji Advokatske komore Srbije, kao najširem obliku ličnog izjašnjavanja advokata, izglasana je preporuka za obustavom rada do povlačenja dopunjenog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda od dana 16. septembra 2021. godine, sa 1.500 glasova „za“, tri glasa „protiv“ i četiri „uzdržana“ glasa.

Glasao sam „za“.

O predmetnoj preporuci, prema Statutu Advokatske komore Srbije, izjašnjava se skupština Advokatske komore Srbije i donosi obavezujuću odluku.

Skupština Advokatske komore Srbije odbila je da usvoji preporuku o obustavi rada konferencije. Nikada se u istoriji srpske advokature nije desilo da skupština AKS odbije poreporuku koju je usvojila konferencija, kao naširi i najlegitimniji oblik odlučivanja. Nikada se nije desilo da se grupa delegata izjasni suprotno volji onih koji su ih na delegatska mesta i postavili.

Delegati u skupštini AKS imaju pravo na svoj stav i nisu ljudi bez prava na svoje mišljenje, ali oni kao predstavnici nisu i upravnici i nisu oni ti koji samostalno i svojevoljno mogu da odlučiju, nevezano od volje advokature. Ipak, oni to svoje mišljenje nisu prezentovali advokatskoj javnosti i nisu obrazložili.

Niko od njih se nije obratio na konferenciji, niko nije rekao ni reč. Ćutali su i čekali. Ćutali su i kalkulisali. Ćutali su, a mutili su. Ta mutna voda koju su prosuli, na žalost i na sramotu, nosi sa sobom i sve nas ostale.

Ta mutna voda baca ljagu na profesiju i predstavlja sve nas kao neodlučne i kao podložne pritisku.

Mladi advokati bili bi najugroženiji obustavom rada i bili bi najslabija karika u sprovođenju odluke o obustavi rada na neodređen rok.

Kako sam i sam pripadnik ove kategorije, nisam bio fanatičan zagovornik obustave, ali demokratija je proces donošenja, a ne sprovođenja odluke i onog trenutka kada smo se kao kolektiv izjasnili o nečemu, takva odluka se mora sprovoditi. Bez izuzetka i bez pogovora.

„Bankarski predmeti“ mi nisu prioritet, niti su mi isti izvor prihoda, ali naravno da zastupam opljačkane građane, kao što prava građana branim i u svim drugim predmetima, krivičnim i parničnim i upravnim. Na ponos i na čast profesije.

Kriminalno ponašanje pojedinih sudija Vrhovnog kasacionog suda i njihovo šurovanje sa bankarskim lobijem nije usmereno samo protiv advokature, već prvenstveno protiv građana ove zemlje.

Takvo ponašanje nije dirigovanje advokaturom, nego ismejavanje samih sudija koji savesno i pošteno sude na osnovu ustava i zakona.

Ali, ovde i nije problem u „bankarskim predmetima“, već u principu. Ukoliko se na ovakav način, preko kolena i direktivama, budu rešavali pravni problemi, pravosuđe u Republici Srbiji nema budućnost.

Nogu u vrata vladavine prava gurnuli su oni koji treba da budu stub odbrane i to je najmanji problem, jer nas tek čekaju izmene Zakona o parničnom postupku i izmene Ustava.

Advokatura je bila jedina brana zloupotrebama vlasti i gaženju sloboda i prava građana.

Oduvek.

Razoružavajući advokate otvara se put u dalju zloupotrebu i u dalju uzurpaciju. Ali, nismo ni mi goloruki.

Autor je advokat iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari