Inicijativa da Nišlije utiču na izbor tema na medijskom konkursu 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Odbor za ljudska prava Niš pokrenuo je inicijativu da se Nišlijama omogući da utiču na to za koje teme i kakav pristup izveštavanju se izdvaja njihov novac na medijskom konkursu.

„Grad Niš nikada nije pitao građane šta bi želeli da gledaju, slušaju ili čitaju u medijima koje plaćaju iz svog džepa, a kojima je preko konkursa koji se raspisuju za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u poslednjih pet godina podeljeno nešto više od tri miliona evra (353 miliona dinara). Zbog toga smo pokrenuli ovu inicijativu za uvođenje Mehanizma za sistemsko uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou, na osnovu kojeg će se kreirati Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju“, navodi Odbor.

U okviru ove inicijative Odbor je pozvao Nišlije da potpišu peticiju „Uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou“, koja se može potpisati sajtu www.change.org. Građani su pozvani i da popune upitnik „Kad finansiram, želim da biram“, odnosno da izaberu teme za koje smatraju da treba da budu sufinansirane njihovim novcem. Upitnik, koji ima moto „Hoću važne teme, a ne šećerleme“, Nišlije mogu da popune na https://chrin.org.rs/budimo-informisani/.

Predsednik Odbora Dragan Đorđević kaže da je cilj inicijative da lokalna samouprava pred svaki sledeći konkurs građanima postavlja ovo važno pitanje.

– Grad Niš i medije moramo da podsetimo da bi morali da slušaju taj glas. Ko finansira, ima pravo da bira, kaže on, podsećajući da je do sada jedino opština Pantelej, inače jedna od pet gradskih opština u Nišu, organizovala konsultacije sa građanima i nevladinim organizacijama kako bi se definisale prioritetne medijske teme koje zavređuju budžetsku podršku.

Odbor za ljudska prava, inače, zagovara sistemsko uključivanje građana u definisanje javnog interesa u lokalnom javnom informisanju u okviru projekta „Budimo InformisaNi“, koji finansira Vlada Velike Britanije, kao deo programa „Podrška građanskom aktivizmu u zajednici“, koji sprovode British Council i Trag fondacija.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari