Stiker na Ustav 1Ustav Srbije Foto: N1

Stiker, imenica muškog roda, a koja u prevodu označava nalepnicu, postala je ovih dana često korišćena, a od pre nekog vremena u fizičkoj upotrebi prilikom ulaska u južnu srpsku pokrajinu, kako od milošte nazivamo srce Srbije, Kosovo.

Još jedna velika pobeda. Sada mogu bezbrižno sa auto oznakama Kruševca, i dva stikera, da obiđem grobove svojih predaka u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj se, u trenutku pisanja ovog teksta, oglašavaju sirene za uzbunu (13. 10. 2021).

Da ne bude nikakve dileme, stiker na tablicama je okačen još 2011. godine, tada izvojevanom pobedom Srbije, kada su u čast trijumfa izgrađeni u Jarinju, Brnjaku i Merdarima, monumentalni spomenici koji bi potpunom laiku izgledali kako granični prelazi.

Stikeri su 2014. godine takođe ugrađeni u same temelje srpstva u Briselu, kada je Srbija još jednom pobedila.

Tom prilikom, u čast pobede, policija, sudstvo, tužilaštvo, advokatura su obukle odore dostojne pobednika sa fusnotom Republika Kosovo, nalik pahulji.

Opet bi samo totalna neznalica pomislila da su sudovi, policija, tužilaštvo prešli u nadležnost institucijama u Prištini.

Na glasačkom listiću na kome piše Republika Kosovo, narod se izjašnjava o novim pobedama. Ti, takvi pobednici, potom trijumfalno putuju u Prištinu i učestvuju u radu Skupštine.

Stiker zapravo predstavlja štit nemanjićke Srbije u svom punom kapacitetu.

Stiker se nezaustavljivom brzinom širi po Ustavu, na oduševljenje svih građana Republike.

Proslave se skoro svakodnevno organizuju širom Republike, a najčešće pred Vrhovnim kasacionim i Ustavnim sudom.

Nepregledne kolone naroda koji učestvuju u ovim proslavama predvode advokati, koji svojim sudovima kliču na skoro stavljen stiker na čl. 3 st. 2 Ustava RS, a koji govori o nezavisnosti sudske vlasti i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu.

Nekadašnja pretpostavka nezavisnosti sudske vlasti, sadržana u čl. 4 st. 4 Ustava RS, jedan besmislen i prevaziđen stav, prelepljen je svežim stikerom, proizvedenim pravnim stavovima Vrhovnog kasacionog suda.

Stoga je potpuno logično da se još jedan stiker zalepi i preko odredbe čl. 36 st. 1 Ustava RS kojim se, zaista, besmisleno, jemči jednaka zaštita prava pred sudovima i drugim državnim organima.

Realnost je, šalu na stranu, potpuno drugačija.

Sudovi, suprotno odredbi čl. 142 st. 2 Ustava RS, niti su samostalni i nezavisni u svom radu. Sudovi ne sude na osnovu Ustava zakona i drugih opštih akata, već sude na osnovu pravnih stavova.

Sudske odluke se više ne zasnivaju, shodno čl. 145 st. 2 Ustava RS na Ustavu, zakonu, potvrđenom međunarodnom ugovoru i propisu donetom na osnovu zakona, niti je sudija u vršenju sudijske funkcije nezavisan i potčinjen samo Ustavu i zakonu. Više nije zabranjen uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Ministar pravde Republike Srbije ima ovlašćenja da uvodi u sistem krivičnih sankcija i smrtnu kaznu, koja nije propisana u Ustavu. No, stikerom se i ova greška u Ustavu može ispraviti.

Ovakvi genijalni potezi Vrhovnog kasacionog suda dovode do toga da stiker može da se stavi recimo na čl. 26 st. 1 Ustava RS.

Pravni stavovi najpametnijih među nama dovode do toga da je odredba da niko ne može biti držan u ropstvu ili položaju sličnom ropstvu postala zaista suvišna. Sada sudovi širom ponosne Republike stavljaju stikere na svoje presude pošto su zarobljeni pravnim stavovima briljantnih umova.

Stoga bi bilo najbolje da se preko celog Ustava Republike Srbije zalepi jedan veliki stiker, te da se prilikom polaganja zakletve zakunemo na vernost stikeru, najvišem pravnom aktu jedne, nekad države.

Autor je advokat

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari