Vučićevo hvalisanje namenjeno "ušima" Evropske unije 1foto FoNet/Kabinet predsednika Srbije

Sagovornici Danasa ocenjuju da učestale tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u poslednje vreme „mnogo urađeno“ u domenu vladavine prava nisu utemeljene u stvarnosti, kao i da su takve poruke pre svega namenjene Evropskoj uniji.

Kako napominju, Vučić zaboravlja da zvanični Brisel ne vrednuje samo zakone i propise koji su i dalje „na papiru“, već da je neophodno u praksi ispuniti obećanja o uvođenju „pravne države“, što bi značajno unapredilo život građana naše države.

Komentarišući Vučićeve konstatacije, Aleksandar Ivković, analitičar i autor portala European Western Balkans, ukazuje: „Pod vladavinom prava, u kontekstu EU integracija, podrazumevaju se nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, ljudska prava, sloboda izražavanja i borba protiv organizovanog kriminala.“

– Naveo bih samo nekoliko primera u poslednjih godinu dana za koje verujem da dobro ilustruju situaciju u ovim oblastima: nijedna od „velikih“ korupcionaških afera (Krušik, Telekom, Savamala, Jovanjica i slično) nije dobila sudski epilog. Isto važi i za veze ljudi iz vlasti sa organizovanim kriminalom, o kojima su izveštavali i provladini mediji. Takođe, prilikom izbora za poziciju predsednice Vrhovnog kasacionog suda i republičke javne tužiteljke prijavljena je samo po jedna kandidatkinja, što ukazuje na to da je izbor unapred „završen“, odnosno da je nezavisnost ovih institucija kompromitovana. Videli smo i više orkestriranih napada na medije, pre svega na portal KRIK, od strane provladinih tabloida, dok novine Nova, kritički nastrojene prema vlastima, nisu uspele da pronađu štampariju u Srbiju, napominje naš sagovornik.

Ivković dodaje: „Sve ovo bi trebalo da budu kriterijumi na osnovu kojih se ocenjuje da li ima napretka u oblasti vladavine prava – stvarnog napretka će biti kada se afere razreše i kada ovakvi problemi prestanu da se javljaju. To je pre svega kriterijum koji očekuju građani, na koje ovakve stvari direktno utiču.“

– Na građane ne utiču direktno donošenje novih zakona i strateških dokumenata u vezi sa pravosuđem, slobodom medija i borbom protiv korupcije – a to je ono što predsednik Srbije, ali i predsednica Vlade i drugi funkcioneri vlasti predstavljaju kao napredak. U poslednjih godinu dana započete su mnoge procedure donošenja ovakvih dokumenata i ispunjavanja drugih formalnih uslova koji su neophodni samo kao osnova za uspostavljanje vladavine prava, a ne kao krajnji cilj. Većina ovih procedura, poput procedure za promenu Ustava, nisu još završene. Ti lako merljivi proceduralni koraci su delimično ono što prati Evropska unija, pa vlast pokušava da ih naglasi. Međutim, EU prati i kako stvari izgledaju u praksi, a u tim oblastima se ne može govoriti o napretku; u poslednjih nekoliko godina, pre je u pitanju nazadovanje, zaključuje Aleksandar Ivković.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, naglašava da vladavina prava „podrazumeva da se predsednik drži svojih ustavnih ovlašćenja i da ih ne prekoračuje svaki dan“.

– Vladavina prava podrazumeva i podelu vlasti, kao i poštovanje medijskih sloboda i ljudskih prava. U državi u kojoj postoji vladavina prava nije moguće da deo glavnog grada bude srušen preko noći, a najveća farma marihuane dobije subvencije ministarstva. Svako ko zna išta o Srbiji zna da u njoj nema vladavine prava, već samo vladavine pravnika. I to jednog jedinog, poručuje Pajtić, aludirajući na Aleksandra Vučića koji je diplomirani pravnik.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, tvrdi da „diskutovati o vladavini prava u Srbiji isto je kao biti vegetarijanac u mesari“.

– Činjenica da sadašnja vlast kritikuje prethodnu za stanje u pravosuđu, a da na ključne pozicije ostavlja poslušnike svake političke garniture, dovoljno govori o tome koliko je učinjeno. Najbolji pokazatelj je izbor Zagorke Dolovac na još šest godina, ukupno 18 godina, na funkciju republičkog javnog tužioca. Ona je aminovala sramotnu reformu pravosuđa u kojoj su njene kolege izbacivane na ulicu u jednoj političkoj čistki, izbegla je odgovornost za činjenicu da imamo pravosuđe u kojem deca bogataša nekažnjeno gaze automobilima tuđu decu, a tihovala je na postojanje navijačko-kriminalnih falangi dok se one nisu sukobile sa svojim političkim mentorima. Taj kome je Zagorka Dolovac dobar izbor, vladavina prava mu je poslednja rupa na svirali, konstatuje Manojlović.

„Uvek će nam naći nešto da zamere“

Predsednik Vučić je domen vladavine prava, između ostalog, pomenuo, prilikom nedavnog Bledskog strateškog foruma, uz konstataciju da je članstvo u Uniji i dalje strateški cilj Srbije, ali da „gubimo entuzijazam za evropsku integraciju“.

Kako je objasnio: „Reći će nam mnogi iz EU da smo učinili dosta u oblasti vladavine prava, ali uvek će nam pojedini naći nešto drugo da zamere.“

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Vučićevo hvalisanje namenjeno „ušima“ Evropske unije”

  1. EU zaista radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države. Srbija se cela razvija i gradi, hvala našem predsedniku Vučiću an svemu što činite sve da građani Srbije žive bolje. Nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za našu državu i njene građane.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.