Vladeta Janković: Profesor u politici 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Vladeta Janković, penzionisani profesor Filološkog fakulteta i bivši diplomata, biće prvi na listi ujedinjene opozicije – koalicije Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, pridruženih pokreta za beogradske izbore.

Biće mu ponuđena i kandidatura za budućeg gradonačelnika Beograda.

Pre konačne odluke o ponudi opozicije, profesor Janković će, kako je najavio, preduzeti tri stvari – konsultovaće se sa porodicom, sa prijateljima kojima veruje i obaviće detaljni lekarski pregled kako bi bio siguran da mu zdravstveno stanje to dozvoljava – “ako sve to bude u redu, onda bih ovakav poziv opozicije prihvatio”.

Iako se poslednjih godina ne bavi aktivno politikom, profesor Janković je dugi niz godina proveo u politici.

“Krajem 80-ih osetio sam poriv da se aktivnije uključim u politički život. To sam smatrao gotovo nekom vrstom obaveze, verujući da ću iz tog kola izaći kad budem hteo. Isprva, čim izborimo višepartijski sistem; kasnije, kada oborimo Miloševića. Međutim, pokazalo se da to baš tako ne ide. Poslednjih 25 godina praktično sam straćio na politiku”, kaže.

Bio je član Glavnog odbora Demokratske stranke, portparol DEPOS-a, a nakon toga bio je i jedan od osnivača Demokratske stranke Srbije. U dva mandata bio je poslanik DSS, potpredsednik te stranke, a iz DSS je izašao 2014. godine, pošto je dr Vojislav Koštunica to učinio pre njega.

Koštunicu je uvek smatrao čestitim, poštenim i inteligentnim čovekom i posebno ga je, kako kaže, iritiralo “opsesivno insistiranje prijatelja Srđe Popovića na strašnim, a neutemeljenim optužbama na račun Vojislava Koštunice oko političke pozadine ubistva Zorana Đinđića”. To je i bio razlog zbog čega se sa Popovićem nakon toliko godina druženja razišao.

Na predlog Koštunice otišao je za ambasadora u Londonu, gde je proveo četiri godine, a od 2008. do 2012. bio je ambasador u Vatikanu. “Bilo je to miholjsko leto mog aktivnog života”, objašnjavao je kasnije.

Janković je završio Klasičnu gimnaziju i Odsek za opštu književnost. Doktorirao je 1975. na temi “Menandrovi likovi i evropska drama – nasleđe grčkog komediografa iz IV veka pre nove ere”. Na Filološkom fakultetu prošao je put od asistenta do šefa katedre za opštu književnost. Bio je gostujući predavač u Americi, Engleskoj, Holandiji i Grčkoj, a objavio je i niz knjiga iz oblasti antičke komedije.

Godinama je sarađivao sa Televizijom Beograd kao autor kulturno-istorijskih programa za omladinu („Dvogled“ sa Draganom Babićem i sedam ciklusa serije „Mitovi i legende“). Pored serije o hrišćanstvu, uradio je i serije o judaizmu i islamu, a tadašnji beogradski muftija Muhamed Jusufspahić mu je rekao da su serijal o islamu koristili u medresama. Pre dve godine RTS, nakon toliko godina saradnje, odbio je da objavi intervju sa njim zbog jednog odgovora u kome je spomenuo Vučića.

Rođen je 1940. u Beogradu. NJegova porodica po ocu poreklom je iz Vranja, a deda Rista Janković bio je školski drug Bore Stankovića. Deda po majci bio je iz Bosanske Krajine, pripadnik Mlade Bosne. Bivši diplomata, danas, kako kaže, uglavnom radi stvari koje voli – čita, ponešto zapiše, dokoliči, šeta, pije pivo na suncu, igra tenis…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari