Vladika Irinej Bulović pozvao na pokajanje i zatražio oproštaj 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Episkop bački Irinej prisustvovao je sinoć večernjem bogosluženju u Sabornom hramu u Novom Sadu pred početak Časnog posta i vernicima poželeo srećan i blagosloven početak Velikog posta, zatraživši oproštaj od svih.

– Poslednja etapa pripreme naše pri ulasku samom u Časni i Veliki post odnosi se upravo na to međusobno praštanje pred Bogom, koji je nama svima oprostio najpre praroditeljski ili prvorodni greh kojim je ceo ljudski rod sagrešio pred Bogom u licu Adama i Eve, prvih ljudi, ali i sve pojedinačne grehove. I mi smo pozvani, kad se ogrešimo o svetu spasonosnu volju Božju, da kroz Tajnu pokajanja i ispovesti pred Bogom ponovo budemo vraćeni u svu onu punoću blagodati i čistotu duhovnu koju smo dobili na svetome krštenju, koju naročito dobijamo na svetoj Liturgiji, pričešću Tajnama Hristovim – poručio je vladika Irinej Bulović.

On je dodao da smo svi mi uvek u prilici da nekada svesno i voljno, nekada i nesvesno i nevoljno, dolazimo do prilika i situacija da jedni druge na neki način ožalostimo, uvredimo, ponizimo.

– To se ponekad dešava i samo u mislima, ne mora biti izraženo rečima, niti pak nekim zlobnim postupcima, ali već i to je u suštini jedno te isto sa onim što se dešava i na rečima i u delima. Stoga ne postoji niko od nas ko nema potrebu i svetu dužnost da od svojih bližnjih iskreno i zatraži i primi oproštaj svega i da onda sa smirenjem i blagodarnošću prema Gospodu uđemo u ove svete dane – dane i pokajanja i smirenja i molitve i dobrih dela i uzdržavanja od svega što nije neophodno – zaključio je vladika bački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari