Vladike jednoglasno smestile Vučića u „Crveni salon“

Ne stišava se bura na majskom zasedanju Sabora SPC

Ostavite komentar


  1. Nisu oni ni Milosevica hteli da prime u Hilandar, pa onda nekima iz te organizacije nije smetalo da mu osvestavaju falange, da donose lazne decje lobanje na televizije, da se slikaju sa mitraljezima , i da sve vreme sire zlo, sto jos uvek rade, kao gospodin Risto Sufler na primer.

    1. Молим те, читај мало пре него што по аутоматизму као робот напишеш нешто овако. Хиландар је ван јурисдикције СПЦ и самостално одлуке доноси братство манастира.

      1. Ja nisam clan SPC te tako uopste nisam u obavezi da znam te njihove unutrasnje stvari, a uostalom, to o cemu pises je samo „legalizam“ i nema veze sa hriscanstvom, a valjda crkva treba da se bavi hriscanstvom, a ne teritorijama.

        Inace, ne pisem ja ovo sto sam protiv Vucica, ne, bas suprotno. Smatram da Vucic i klonovi i treba da ostanu tu na vlasti, sve dok se ne uzmete u pamet, i ne prestanete da se ponasate potpuno iracionalno u vezi svega. Ako to bude zauvek, tj do vaseg samounistenja, koje ste sami izabrali, ocigledno, tja, sam pao, sam se ubio. Sve sto je propalo i trebalo je da propadne. Jer li tako, tako je.

    2. Nikada SPC nije bila na strani demokracije i mira u regionu, sem kada SPC vodio Pavle, koji je bio mudar covek i svestenik. Gospodin Irinej po svojim izjavama siri nacionalizam i netrplivost prema drugim nacijama i verrama u regionu. Njegova fraza: ,, ne sme se odreci Kosova,, je poziv na rat za ,,oslobodjenje,, Kosova. Crkva je odvojena od drzave po Ustavu, sta ima da trazi Predsednik drzave na Saboru crkve. On moze da ide u crkvu kao obican gradjanin. a ne da vodi politiku u crkvi. Sama fotografija pokazuje licemerje, kao da smo u otomansko imperiju, kada se preklinje pred nogama sultana ili cara.

      1. SPC nikada nije bila na strani „demokracije“ ali je uvek bila na strani demokratije i slobode svog naroda! Hrvatski trolovi da obrate pažnju na pravopis!

        1. @Storno – hajde pročitaj barem neku skraćenu istorijsku svesku pre nego što izvališ gluposti!

          btw. Prosvetli me šta su to „hrvatski trolovi“

      1. Dodik je iz Republike Srpske, ne iz Bosne. Moze biti samo iz spske Bosne i Hercegovine, vekovno potvrdjeno srpske teritorije.

  2. Nasla se dva „gebijalca i spsioca“srpskog naroda.Irinej i Vucuc ! Kuku lele Srbi i Srbijo !!!

  3. Para vrti sto burgija ne moze! Crkva se prodala za saku srebrnjaka kao Juda iSkariotski sto je prodao Gospoda Isusa Hristosa.Sada Vucic oblece Crkvu da mu skine anatemu oko predaje Kosova.Ljubi Crni Gruja skute, ali se oprati nemoze.Osta kletva doveka i svi ce bit prokleti sto budu izdali Kosovo!Car Lazar je bacio kletvu a srpski vojnici ada su oslobodili Kosovo u Prvm svetskom ratu od topovkih kara su kovali bakarna odlikovnja kao oslobdioci Kosova.Resenje za Kosovo je autonomija u okviru Srbije i tu je Milosevc grdnopogresio.Albanci kojima je Albanija milija, slobodno mogu da se vrate u svoju domovinu i da se izbegnu trvenja.Albanci koji su rodjeni na ovim prostorima i ziveli sa Srbima na Kosovu, su dobrodosli i nema nikavih probema da tu i ostanu .I vuk sit i ovce na brou.Da Milosevic nije napravio brljotinu, do ovoga ne bi doslo.Prvo kada je dosao iz Amerikemenjao je nazive skola na Kosovu i uesto Bratstvo i Jedinstvo stavjao Stevan Sindjelic.On je najveci krivac za sve sto nam se desilo i svi treba da okrenem list i da se izmirimo kao ludi.Uostalom Patrijarh Pavle ans je ucio da oprastamo i da budemo ljudi.Muci mi se kada citam ogavne komentare nasih citalaca koji samo izlivaju zuc i mrznju.Od toga nema pomoci.Njima trebaju lekari i lekovi, a ne ozbiljni portali i prepucavanja.Od ratovanja i stradanja nema vajde.Mnoge godine smo utuckali i mnogi ljudi su ojadjeni, zbog cega?Da bi se drugi bogatili na njihovim mukama, lagali ih i koristili prostor koji je vestacki stvoren i nagomilanu mrnju.Crkva je duhovno pala i treba joj drugi pastir.

    1. Ako cemo nazad u istoriju, mozemo i do referenduma o Jugoslaviji, kada je stanovnistvo KIMa bilo protiv iste a za pripajanje Albaniji. A onda je Tito poslao novo.partijsko rukovodstvo i eto Kosova u Jugoslaviji. Ko.ne zna za ovo, molim da potrazi udzbenik Istorija drzave i pravoJugoslavije sa Pravnog…

      1. Вучић није тврдио да су владике одушевљене, његовим доласком.Рекао је да има и оних који би га радо дочекали у Патријаршији.Осим тога, он се не може обратити Синоду, у званичном заседању, јер је цивилно лице.То је могао, ван свештених службеника, чинити само краљ.

        1. Čekaj…. pa zar Aleksandar nije kralj? Uh, pa ja sam onda jutros ustao u pogrešnoj bajci!

  4. Vučić i Mile k’o petak i subota. Je l se oni zabavljaju, mislim, da li su u emotivnoj vezi?

    1. Ma, ne. Više kao likovi iz (crtanog) filma. Stanley & Olio. Lolek & Bolek. Beavis & Butthead itd.

    2. Za sada su jos uvek samo u Platonskoj emotivnoj vezi . A za dalje , ko ce znati,sve je moguce kao na LOTO-u .

  5. Predsednik stalno sakuplja glasove, da bi SNS i on sto duze ostali na vlasti. Nakon izdasne pomoci Crkvi i pridobijanja Patrijarha, sada su usudio da se sretne sa vladikama, sto mu moze doneti nove glasove kod vernika. Nije mi jasno otkuda autoru informacija da bi pravno obavezujuci sporazum sa Pristinom trebao biti potpisan do kraja juna. rok o kojem se dogovarao sa gospodjom Merkel je bio kraj 2018, kako bi Briselska administracija mogla da ga sprovede i da se cela EU pohvali kako je resila najvece krizno zariste na Balkanu. Nakon isteka tog roka, vidan je hladan odnos Kancelarke prema Vucicu, a dodatno je razbesnela ideja o razgranicenju. Sada se ceka Pariz pocetkom jula, mada nikom nije jasno sta moze da servira kao stap i sargarepu za dva tvrdoglava balkanska magarca. Manje- vise je sigurno da namsleduje zamrznuti konflikt, nasa strana i dalje nece imati predlog, ali ce na noz docekivati bilo kakav predlog Pristine, EU ili SAD. Vucicu je prvenstveno stalo da ostane na vlasti i to je pocetak i kraj price.

  6. Uspešna medijacija…….Ruka koja „daje poklone“ se ne seče. Blagosilja se na mnogaja ljeta.

  7. Dobro je da sporazum sa Albancima potpiše Vučić , jer on nema ustavna ovlašćenja za to , jer to treba da radi predsednik vlada Republike Srbije , pe će se taj sporazum u budućnosti lako osporiti .

    1. To će potpisati Brnabićka i Vučić će ostati čist. Crkva je trebala da reaguje kada je na mesto premijera Srbije postavljena Ana Brnabić. Da ne nabrajam razloge…

  8. Od Vucicevog demagoskog prenemaganja je gora samo patrijarhova podrska takvom predsedniku koji se “ bori kao lav“.

    1. Tako je to kad posle patrijarha sveca, dođe patrijarh Sotona i udruži se sa samim đavolom u liku Predsednika.

  9. Kada državni interesi prevladaju pravo i slobodu pojedinca, njegov život gubi vrednost i to je ono što me je uvek užasavalo.

  10. „Čini mi se da smo dobro razumeli da je važno da razumemo i naše različitosti i poštujemo jedni druge i da verujemo da jedni i drugi radimo najbolje u intersi naše srpske otadžbine – izjavio je Vučić, koji nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.
    Ili, prevedeno na običan srpski, bilo je žestoke svađe i pominjanja ženskog dela famiije. Nije nimalo slučajno da Vučić nije hteo da odgovara na pitanja novinara! Verovatno su mu sasuli takve u lice da nije znao šta ga ja snašlo! Normalno da u takvom stanju nije mogao da odgovara na pitanja novinara

  11. Trebali bi i ovi jedan od pet pametnjakovica da odu malo u Crkvu da ih Pop blagosilja da im krene sa protestima

  12. Kakav glumac, i Holivud bi mu zavideo. Mislim da su ga Vladike pričitale.

  13. „Ne pada mi na pamet da se kandidujem za patrijarha. Ali, vladike se oduševile, Irinej me dirljivo razume, Mile trepće k’o sojka, Kosovo bih vratio za dve do dve i po, najdalje tri do pet, a narod se krsti desnom, levom, i nogom. Izneo sam sve svoje brige oko toga kako bi mi stajala mantija, iako mislim da bi izrazito naglasila moj šarm, harizmu, rodoljublje, veličinu i naročito pamet, u p.m. Elegancija u crnom. Mada, ima mnogih koji s pravom očekuju da me vide u belom. Sa dugačkim rukavima, na kopčanje pozadi.“

  14. Opste rasulo u nasoj drzavi. Negativna konkurencija, lazne diplome, slepa poslusnost Prvorodjenom, urusavanje svih institucija. Vreme je za mladje vladike da preuzmu kormilo, ovi starci (koliko li ih je samo radilo za UDBU), nemaju ni zrna kredibiliteta. A patrijarh je strava I uzas. Sta li ce posle ove bagre ostati. Bojim se, samo prah I pepeo.

    1. Ne na moju. Meni je sasvim svejedno dali se Vučić obratio Saboru ili nije. Ja kad ga vidim ionako menjam kanal.

  15. Kakvo razocarenje, prvo sam procitao „Vladike jednoglasno smenile Vucica“ i bas se obradovah, kad ono…

    1. Nije to nikakva saradnja već veleizdaja državnih interesa i prodaja državne teritorije. Velike su pare u pitanju.

    2. @Katarina – molim te da zamolite ekipu koja vama botovima smišlja imena bude malo inventinija.

    1. mile ćuk 14. maja 2019. u 16.28
      Nije to nikakva saradnja već veleizdaja državnih interesa i prodaja državne teritorije. Velike su pare u pitanju.

  16. Molim postovani list da objavi sa cijim avionom je predsednik Republike Srpske Dodik doleteo iz Beca pravo u Beograd i ko je platio troskove tog leta.

  17. Gospodo, objektivni novinari, sto ne napisaste sta je Vucic diktator, otvorio danas na Nbgd-u, umesto izmislenog teksta o Saboru. Boze, svakim danom ste sve jadniji i jadniji.

    1. G. Vlado, ko je po vašim standardima objektivna novina, informer, alo, sr.telegraf? Što nam ne kažeš šta je to „otvorio“ svevišnji, i svemogući car naš? Koliko naplaćuješ podršku tom zlu, ili samo botuješ po portalima, naravno, i to plaćamo mi, preko sekte SNS.

    2. @dragan sa – majko moja pa vi botovi više ni ne čitate i slušate – nije ON ništa OTVORIO – nego je zakopao! Zakopao je jedan ašov, i zakopao je 14.ooo.ooo američkih dolara što je oko 1.500.000.000 srpskih dinara, američkoj kompaniji i strpao sebi i svojoj ekipi barem 200.000.000 dinara NAŠIH para za posredovanje i izgradnu.

      1. Uh – izvinjenje @dragan sa – odgovor je bi namenjen – @vladabgd – u

  18. Svestenstvo je tu, plemstvo takodje a gde su gradjani kao treci stalez?Gradjane niko nista ne pita niti smatraju da su duzni da im daju odgovore u Narodnoj skupstini koja sustinski vise ne postoji.U kom li veku oni zive i kako vide buducnost Srbije vidi se iz prilozenog

    1. Petre,
      Sve ste rekli u dve recenice, ali ti „gradjani“ se ponasaju kao podanici i bili bi ushiceni da im vrhovno bice podigne penzije i plate za 100 evra, iha!

  19. Saradnja sa crkvom i patrijarhom Irinejom je odlicna, vera je osnov svega.

    1. Koliko košta ovaj narod podrška patrijarha, zapada, rusije, kine?! A, vas sitan ćar za taj komentar, platićemo uredno, kao i do sad.

    2. @Igor*** Radi na strugu pa ćeš pogoditi meru u o,oo1 mm,uz pomoć vere i tog patrijarha! Plati komunalije,Infostan,račun u Maxi-ju i pozovi se na patrijarha i veru,“osnov svega“! Svi imaju neku svoju veru,pa se pozivaju na nju kad ubijaju!

    3. Nisam krsten ni ja ni moja deca, da li to umanjuje moju ljubav prema imaginarnim stvarima?

  20. Ko je bre Aleksandar Vucic, jedno obicno laprdalo koje je zloupotrebilo sve poluge vlasti i dovelo srpski narod sa raznim malverzacijama i lazima do prosjackog stapa! PodrskaArhijerejima!!!

  21. Ajte, molim vas! Pa nije naš predsednik francuska sobarica, da ga primaju u crvenom salonu? Zna se šta su crveni budoari i ko služi po njima!!!! Pa ko tu koga opslužuje informacijama!?

  22. Jos cekam Irinejovo objasnjenje one izjave da je Srbima u Crnoj Gori mnogo gore nego u genocidnoj NDH ili u Otomanskoj Imperiji. Da nam pokaze konclogore blizu Podgorice gde istrebljuju desetine hiljada Srba. Ili barem neke koji su nabijeni na kolac. Ali odtada, kad su ga mnogi prozvali zbog te ratnohuskacke izjeve, Irinej se nesto ucutao. Bas se pitam zasto.

  23. Iz poverljivih (,,inostranih,,) izvora sam saznao da ste propali skroz, nema vam spasa a i izvori finansiranja vide da džabe daju pare.

  24. Jedno pitanje : da li to znači da ne verujemo svojim očima ono što smo videli i ušima ono što smo čuli? Nije mi jasna upornost jednog političkog lista da urušava samog sebe tejstom koji se poziva na „nezvanične informavije“,na „nezvanične izvore“,na „neimenovane diplomatske krugove“,a sve u cilju da se ospori ono što se ne može osporiti. Vučuć je bio tamo, razgovarao 2,5 sata sa vladikama, i sam je rekao da se u svemu ne slažu, čuli smo i izjavu Patrijarha koga sada neki na portalu proglašavaju maltene nečastivim…Sigirno je bilo napeto i sigurno je da su stavovi ratličiti,ali da se Vučuć nije obratio vladikama je neistina,koja vredja inteligenciju nas čitalaca. Razumem kao novinar da pokušavate da „ispeglate“ najave uoči odlaska Vučuića u Patrijaršiju na stranicama Danasa da će biti proglašen „personom non grata“ .Mislim da ovakvim tekstovima i stavovima urušavate iznutra kredibilitet Danasa. Zar je to vredno samo da bi ste se obračunali sa njim. Nisam ni ja bogzna koliko zadovoljan s njime ,ali tooliki „izleti“ u novinarstvu su lišeni profesionalne etike. Moguće je da i vi,kao N1 , ne objavbite ono što je u suprotnosti sa vašim stavovima(N1 odbacuje svaki komentar takve vrste u kome se Vučić ne vredja) ,ali bio bih vam zahvalan da se objavi. Zahvaljujem…

    1. Danas ima kredibilitet koji ne moze da stigne niti jedna novina pod uticajem SNS-a. Danas je nezavisan list koji citamo mi slobodni gradjani Srbije. Ako se botovima ne svidja ovaj list oni slobodno mogu da citaju tabloide i druge izvore koje kontrolise njihova partija. Problem je sto onima koji upravljaju botovima smeta ova novina. Problem je sto ne mogu nas da promene svojim suvislim komentarima.

    2. Dragiša
      „Nisam ni ja bogzna koliko zadovoljan s njime ,ali tooliki „izleti“ u novinarstvu su lišeni profesionalne etike“
      Kakav li si ti mudrac kad si ipak pronašao nešto zbog čega ti se ne dopada naš vrli pretsednik. Doduše to i nije teško pošto svakodnevno slušamo njegove bisere mudrosti na kojima mu i desetogodišnjaci zavide!

  25. Uz tekst Ljubodraga Stojadinovica Vidjenje cuda u Patrijarsiji u“Pescaniku“i ovaj clanak je razotkrio pojedinosti koje bi ostale van javnosti.Ali,ali…Ljubodrag je bez konkurencije.

  26. A zasto bi se Atanasije Jevtic bavio Vucicem kad ima svog vec dovoljno poludelog duhovnog sina Maksima Vasiljevica kao najvecu bruku u istoriji SPC? Osim toga, zasto Atanasije i Amfilohije nikada nisu odbijali novac koji daju drzavnici koje toliko toboze kritikuju? Politika Srbije nije posao Crkve nego drzave, a SPC neka resava slucaj Maksimov jer, kao sto svi znaju, Ukrajina nije njegov jedini problem.

  27. gde su ona vremena kad smo se smejali pomenutima i slicnima…?

  28. Ako mene izaberete za predsednika, nikada nikome necu ljubiti ruke, cak ni zbog jeftinog protokola.

    1. Ja hoću (ponekad), ali isključivo damama, NIKAD i ni u kom slučaju muškarcima!
      Ovo Vučićevo ljubljenje ruke mi je odvratno! Zašto? Zato što je ljubljenje nečije ruke simboličan gest bezuslovnog pokoravanja, što bi u ovom slučaju značilo da se Vulić pokorava Patrijarhu! Lično mi je nepojmljivo da se XXI veku neko „pokorava“ nekome!
      Nemam ništa protiv toga da se građanin i pravoslavni vernik (ako je vernik) Aleksandar Vučić pokorava svom Patrijarhu. Ali Vučić u ovom slučaju nije išao kod Patrijarha privatno, kao građanin i pravoslavni vernik, nego službeno, kao Predsednik države Srbije, koja je, kako njen Ustav kaže, SEKULARNA država. Zato Predsednik jedne sekularne države nema šta da se pokorava ni Patrijarhu, ni bilo kom drugom verskom poglavaru!
      I ne zanima me nikakav crkveni protokol, koji može (i treba) da važi samo za pravoslavne vernike!
      Verujem da Patrijarh, po samom svom poslu i službenoj dužnosti, prima u zvanične posete razne vrste ljudi, mnoge po rangu znatno niže od Predsednika Srbije. Ali siguran sam da mu malo ko od njih ljubi ruku, bez obzira na crkveni protokol!
      Mada, treba razumeti i Vučića. Odavno je dokazao da kod njega granica između ličnog, privatnog i službenog prilično je nejasna, Najblaže rečeno…

  29. Kad ce smena vladike Phomija zbog pedofilije? Kachavenda i Filaret ga cekaju.

  30. EJ, IZDAJA JE IZVRŠENA!!!
    Ja ovo vidim kao jednu izdajničku analizu gde se ne obraća pažnja na istinu i činjenice. Slušajte!!!
    Današnje status Kosova je rezultat Vučićevog izdajstva. Zašto niko ne pominje Briselski sporazum?. Govoriti o statusu Kosova danas, a ne pomenuti kršenje Srpskog Ustava i Briselski sporazum, znači davati direktnu podršku Vučiću u izdaju Kosova. Istina je da je Vučić potpisao predaju Kosova 30.juna 2015.god. u 22 h i 54m.
    Dozvolite da se to proveri!? Razumete sledi provera izdajeee.
    P. Sajdzo Bogutovac.

  31. Kaze Kachavenda ,, skidaj gace “ a ovaj pita sto ? Pa da te razgranicim konju jedan

  32. Mile „Bukva“ bio kod austrijskog vicekancelara Strache-a ovaj posle Miletove posete podnese ostavku . Mozda i nije zbog Mileta, al ko bi ga znao.Mile izgleda dzabe si isao.

Ostavite komentar


Društvo

Udruženja pozvala učesnike izbora u Milanovcu da potpišu sporazum protiv rudarenja litijuma 10

Udruženja pozvala učesnike izbora u Milanovcu da potpišu sporazum protiv rudarenja litijuma

Na trgu kneza Mihaila, kod spomenika u Gornjem Milanovcu u ponedeljak, 20. maja, u 17 časova biće potpisan sporazum o zajedničkom delovanju u Skupštini opštine kojim se strane potpisnice obavezuju da će glasati javno i zastupati politiku protivljenja istražnim aktivnostima, eksploataciji i preradi litijuma, bora i pratećih metala na teritoriji optšine Gornji Milanovac, saznaje portal N1 u Ekološkom udruženju Suvoborska greda.

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.