Vladimir Dimitrijević: "Nepristrasni" brojač glasova 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Nakon zatvaranja birališta, sva pažnja javnosti bila je usmerena ka Republičkoj izbornoj komisiji, od koje su se očekivali, ako ne najbrži, a ono najpouzdaniji podaci o izbornoj volji građana.

Umesto toga, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je zainteresovanu javnost uputio ka sajtu komisije, a i sam se nakon konferencije preselio u hol zgrade gde su bili postavljeni ekrani na kojima su pristizali rezultati.

Na pitanja medija zbog čega RIK neće izlaziti sa privremenim rezultatima, Dimitrijević je ponavljao – „član 123 stav 5 Zakona o izboru narodnih poslanika“ dodajući da će u roku od 24 časa izaći sa preliminarnim brojevima.

Jedina ocena koju je dao, to je da su izbori prošli bez većih nepravilnosti i da su predstavljali praznik demokratije.

Nije ovo bio prvi put da se Dimitrijević našao na meti kritika opozicione javnosti.

Koliko koju nedelju pred izbore, lista Ujedinjeni za pobedu Srbije zahtevala je da podnese ostavku pošto nastupa kao „portparol SNS-a, a ne kao predsednik RIK-a koji brine o zakonitosti i regularnosti izbornog procesa“.

Razlog za ovaj zahtev je u pismu koji je Dimitrijević poslao predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, odbacujući navode nevladinog sektora da su u Srbiji unapred planirane prevare birača.

Ove kritike, tvrdio je Dimitrijević, nisu ništa drugo do „apsolutno netačni i tendenciozno plasirani navodi plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije“.

Teško da bi se Vladimir Dimitrijević mogao smatrati politički neutralnim.

Na mesto predsednika RIK-a izabran je 2016. godine, kao član Srpske napredne stranke.

Pre angažmana u RIK-u bio je potpredsednik Opštinskog odbora Stari grad.

U SNS došao je iz Srpske radikalne stranke.

NJegov profesionalni put vezan je za Poštu Srbije, gde radi od 2000. godine.

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, u Pošti je tokom svoje profesionalne karijere obavljao imovinsko-pravne, tehnološke i kadrovske poslove. Tri godine kasnije prelazi na rukovodeće pozicije, gde se i danas nalazi – Dimitrijević je izvršni direktor Pošte Srbije.

Paralelno, predstavnik je kapitala Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara AD Aerodrom ‘Nikola Tesla’, Beograd i predsednik Skupštine Društva.

Vladimir Dimitrijević je rođen 1974. godine u Kruševcu.

Po struci je pravnik, a Pravni fakultet u Beogradu završio je 1999. godine. Magistrirao je 2012. godine, a doktorirao 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari