Dragana Rakić: RIK je filijala Vučićevog izbornog štaba 1foto FoNet Marija Đoković

Odluka Republičke izborne komisije da za jedan dan odloži saopštavanje preliminarnih izbornih rezultata mnoge je neprijatno iznenadila, jer je ta ustanova jedina zadužena za saopštavanje zvaničnih izbornih rezultata. Drugi su skloni da tvrde da je Vučić, konačno preuzeo i ulogu Republičke izborne komisije, kao i da mu je ta zvanična institucija svesno prepustila da on prvi saopšti zvanične izborne rezultate. Isto onako kako je učinio i po pitanju rezultata referenduma o ustavnim promenamama.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić to negira i kaže da Republička izborna komisija nikad ne izlazi u javnost odmah sa rezultatima izbora, već to radi u zakonskom roku. Takva situacija nije od juče, već je važila na svim izborima”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li se oseća kao predsednik RIK-a, pošto on saopštava izborne rezultate i da li to znači da je Srbija pokazala da večeras nema nijednu instituciju.

Kada je reč o RIK-u i izbornim rezultatima, Vučić je kazao da SNS ima ozbiljan izborni štab i posmatrače na svakom biračkom mestu, koji stranku obaveštavaju o tome kakvi će rezultati biti.

„Niko ne može da napravi rezultate drugačijim“, istakao je Vučić i dodao da RIK ima 96 sati vremena i da im se ne žuri da rade u ponoć, ali da će svakako objaviti rezultate u zakonskom roku, kao i da je tako uvek bilo na svim izborima u Srbiji.

Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu smatra da je odlaganje saopštavanja preliminarnih rezultata krajnje indikativno i neprihvatljivo.

“S obzirom da se ne radi o konačnim rezultatima, postavlja se pitanje – čemu odugovlačenje. Ostaje utisak da se čeka da RIK prilagodi narativ i poruke sa izbora sa stavom režima, što je suprotno prirodi ovog tela koje bi, bar formalno, moralo biti neutralno”, objašnjava Pajtić .

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke tvrdi da je Repiblička izborna komisija zapravo filijala Vučićevog izbornog štaba i tu je sva priča završena.

“Građani od opozicije očekuju odgovore na druga, u ovom trenutku važnija pitanja. Ona se odnose na to šta ćemo reći i odgovoriti na sve ono što je pratilo glasanje i brojanje glasova i šta ćemo preduzeti da bismo sačuvali glasove građana koji žele promene iz korena, kao što smo i govorili u kampanji. Za RIK smo znali da je to samo jedan od mnogih državnih organa koji ne funkcionišu i ne rade svoj posao, nego poput Trnove Ružice spavaju dubokim snom. Njih je Vučić sinoć samo na kratko probudio iz bajkovitog sna, a mi smo ti koji ostaju da žive i da se bore u mučnoj svakodnevici Srbije”, objašnjava potpredsednica DS.

I dok su političari uglavnom skloni da veruju da je RIK pod pritiskom naprednjaka kapitulirao, dotle politikolog Mladen Mrdalj smatra da tu možda ima pomalo i straha .

“Moguće je da su se plašili da entuzijazam opozicionih krugova ne bude isprovociran na neke demonstracije ukoliko rezultati budu nepovoljniji za opoziciju. Videli smo da su ojačali policijsko prisustvo oko RIK-a. Moguće je da su hteli da puste CESID i CRTU da prve isporuče loše vesti opoziciji. Ipak teško je zasigurno to tvrditi”, kaže Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari