Vladimir Mentus: Doktor u apsu 1Foto: FoNet/ Institut drustvenih nauka

Od brojnih, u najmanju ruku sumnjivih hapšenja tokom protesta u Beogradu, najveću pažnju javnosti je izazvao slučaj mladog doktora nauka Vladimira Mentusa.

Hapšenja i ekspresne presude su „sumnjive“ jer su sve rađene po šablonu – opsovao je policajca i dobio kaznu zatvora od 30 dana.

Svedok u postupku je uvek baš taj policajac, pa sudija odabere da njemu veruje na reč, a ne osumnjičenom.

Mentusov slučaj je još bizarniji jer ga je Prekršajni sud u Beogradu, nakon što ga je pustio na slobodu, ponovo osudio na mesec dana zatvora.

Nakon ove presude, Prekršajni apelacioni sud mora da donese konačnu odluku – može da presudu preinači u oslobađajuću ili novčanu kaznu, ili da potvrdi zatvorsku.

Nakon hapšenja mladog naučnika u noći između 11. i 12. jula celokupna akademska javnost se digla na noge, a premijerki je pisao i direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić pitajući je zašto je Mentus uhapšen.

Oglasio se i UNESCO sa zahtevom za njegovo puštanje. Premijerka Srbije Ana Brnabić je potom izjavila da je Vladimir Mentus uhapšen kao deo grupe koja je ometala rad policije i vređala policajce, što se uvidom u snimak neposredno i tokom hapšenja pokazalo kao netačno.

Naime, Mentus nije bio ni u kakvoj grupi kada je uhapšen, već je stajao sam, po strani, pričajući telefonom.

Sudbina perspektivnog naučnika sada je u rukama pravosudnog sistema Srbije u koji mnogi, s razlogom, nemaju poverenja.

Vladimir Mentus: Doktor u apsu 2

Mentus je diplomirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2010. godine, da bi nakon dve godine započeo karijeru istraživača na Institutu za društvene nauke, gde 2018. dobija zvanje naučnog saradnika.

Doktor sociologije postaje 2017. odbranivši disertaciju na Filozofskom fakultetu.

Objavio je više značajnih naučnih radova i bio je učesnik brojnih naučnih skupova, a boravio je kao istraživač i na Univerzitetu Kompultense u Madridu.

U dosadašnjoj karijeri najviše se bavio socijalnom psihologijom – ponašanjem pojedinaca u većim grupama, od navijačkih do političkih stranaka.

Takođe je izučavao i uticaje ekonomskih pojava na naš svakodnevni život i psihu.

Svi koji ga poznaju kažu isto ono što je Bašić naveo u otvorenom pismu premijerki – da mu je teško da poveruje da bi Vladimir Mentus mogao da bude nevaspitan, a kamoli nasilan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari