Vladimir Pajić (PSG) predstavio Kartu uništenog i ugroženog kulturnog nasleđa u Srbiji 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Pokret slobodnih građana (PSG) napravio je Kartu uništenog ili izuzetnog ugroženog nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji od 2012-2020. godine, saopštio je danas predsednik Odbora za kulturu PSG Vladimir Pajić.

On je istakao da se na ovom spisku, na kojem je za sada 26 kulturnih dobara, nalaze objekti koji su zbog nebrige ali i drugih razloga teško oštećeni ili im preti uništenje.

Među njima su i Smederevska tvrđava, mozaik u manastiru Žiča, Arap džamija u Novom Pazaru, Magura u Gamzigradu, Crkva u Tubraviću kod Valjeva, manastir Dečani, kuća Djure Jakšića u Kragujevcu, ali i Kalemegdan, Stari savski most, Gornji Dorćol, Antički Singidunum u Rajićevoj u Beogradu kao i Trg Republike.

Pajić je naglasio da je veoma loše stanje ovih objekata nepokretne kulturne baštine posledica nemara i neodgovornosti aktuelne vlasti, ali i pojedinih finansijsko-koruptivnih interesa.

On je dodao da će po ovom pitanju PSG kontaktirati i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom spomenika kulture.

Pajić je takođe upozorio i na političke i druge pritiske kojima su izloženi pojedini predstavnici institucija za zaštitu spomenika kulture, koji upozoravaju upravo na neodrživo stanje pojedinih spomenika kulture na teritoriji Srbije.

Vladimir Pajić (PSG) predstavio Kartu uništenog i ugroženog kulturnog nasleđa u Srbiji 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari