Pajić (PSG) za Danas: Šapić je još jedan Vesić, pomno ćemo pratiti šta rade - spremni da ih oteramo u istoriju 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

– Aleksandar Šapić je Vučićeva marioneta, a već je pokazao u kampanji da će grad voditi nedemokratski i “po kratkom postupku”. Još jedan Vesić, samo neostvareni, nam ne treba i nikako nećemo glasati za njega, navodi u intervjuu za Danas Vladimir Pajić, odbornik u Skupštini grada Beograda odborničke grupe „Ujedinjenih“ i predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana.

Šta će biti glavni ciljevi koje ćete zastupati u Skupštini grada?

– Mi zastupamo ideju otvorenog, zelenog, inovativnog i kulturnog grada. U Skupštinu ulazimo svesni da je to najvažnije mesto na kom se donose odluke. Ili bi makar tako trebalo da bude. Vratićemo snagu Skupštini jer tamo nećemo sedeti skrštenih ruku. Pokret slobodnih građana će najpre biti brana haosu u ovom gradu jer ćemo tražiti potpuno javne finansije grada i održivi razvoj Beograda kao zelene prestonice. Pored toga borićemo se za razvoj kulturnih sadržaja koji će mu dati novi ritam.

Kao i do sada sprečavaćemo uništavanje Beograda i biti okosnica zaštite njegovog otvorenog duha. Beograđani sada imaju svoj glas u gradskom parlamentu. Jasan i glasan. Pozivam sve da sa nama stanu rame uz rame i da pokažemo koliko smo zaista solidarni.

Pajić (PSG) za Danas: Šapić je još jedan Vesić, pomno ćemo pratiti šta rade - spremni da ih oteramo u istoriju 2
foto Miroslav Dragojević

Po zanimanju ste konzervator restaurator, kako biste ocenili odnos dosadašnje gradske vlasti prema kulturnim dobrima u Beogradu?

– Odnos je katastrofalan. Ova vlast je uništila veliki broj zgrada i kuća, istorijskih celina i lokaliteta širom zemlje. Zbog investitorskog i klijentelističkog urbanizma i gradnje po principu „ako daš pare, ruši i zidaj” Beograd je najviše stradao. To mora da prestane. To sam rekao i u Skupštini. Neka očekuju da ćemo biti i ispred i iza njih i pomno pratiti šta rade. Ima nas dosta i svi smo rešeni da ovu vlast zaista oteramo u istoriju.

Jedno je kada na neku novu zgradu stavite nadgradnju a potpuno drugo kada uništavate neprocenjivo nasleđe ovog grada zarad nekoliko stanova. Zaigrali su se i postali osioni. Mi želimo da kulturno nasleđe bude simbol Beograda i veliki trud ulažemo da to građanima postane važno.

Kao konzervator i restaurator svestan sam delikatnosti problema pred nama. U ovom trenutku Beogradu treba restauracija, ali ne samo heritološka. Već politička, kulturna i ekonomska. Mi to donosimo i građani to vide.

Pajić (PSG) za Danas: Šapić je još jedan Vesić, pomno ćemo pratiti šta rade - spremni da ih oteramo u istoriju 3
Vladimir Pajić, Pavle Grbović
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Koliko Vam je to što ste bili saradnik Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu pomoglo da „iznutra“ vidite šta u sistemu po ovom pitanju ne valja?

– Iskustvo iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika je neprocenjivo. To je stara institucija građena decenijama predanog rada. Pokušaji da se ona uništi su uvek tu i politički pritisak koji zaposleni trpe je neverovatan. Greške Republičkog zavoda su posledica toga. A ne loše namere.

Potpuno sam siguran da kada bi ta institucija, kao i mreža Zavoda po Srbiji bila oslobođena pritiska, da bi zaista njihov rad bio besprekoran. Verujem u kolege konzervatore jer je to profesija zaštite, koncentracije, posvećenosti i odricanja. S druge strane izgrađena institucija mora biti otporna na pritisak unutrašnjom kohezijom i solidarnošću. I dalje mislim da je gašenje Centralnog instituta za konzervaciju katastrofalna greška i da je tišina Republičkog zavoda po tom pitanju bila preglasna. Kada politikanstvo dođe na njihov prag, a već je ubacilo nogu u vrata, neće imati ko da ih brani. Zato smo tu. Zato smo u politici. Da detaljno, precizno i posvećeno izgradimo institucije. To je restauracija zaista.

Do sada je nekoliko zakonskih predloga želelo da onemogući rad Zavoda ili da ga ograniči. Ja sam na poslednjoj javnoj raspravi upozoravao da ćemo tražiti ocene ustavnosti tih akata i onda se sa time prestalo. Makar privremeno. Jedan od najvećih problema se ticao davanja Crkvi državnih ovlašćenja u propisivanju mera tehničke zaštite. S obzirom da je to državni dokument, koje izdaje Zavod kao institucija koja ima poverene poslove Ministarstva kulture, mi smo se protiv toga pobunili. Ne može privatno lice ili organizacija koja nije država da izdaje lične karte i vozačke dozvole. Zašto bi onda izdavalo Mere tehničke zaštite koje određuju kako će se i gde zidati i na koji način a u blizini kulturnih dobara. To je naš uspeh. To smo privremeno zaustavili. Na žalost, ti su pritisci trajni i borba za uređenu državu i izgradnju institucija mora biti trajna.

S ovom vlašću ne nedostaje problema. Mi smo tu da te probleme otklonimo i da svaka naprslina u zidu naše zemlje bude popravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari