Vladimir Vukčević: Očekujem doživotnu za Mladića 1Foto: EPA/ Bea Kallos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će se srpski narod u utorak, 8. juna, suočiti s teškom situacijom jer će biti izrečena pravosnažna presuda Ratku Mladiću, ali i održana sednica Saveta bezbednosti UN o saradnji sa sudom u Hagu.

Vučić je podsetio da je izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću zakazano za 15 časova, da će u 21 sat po centralnoevropskom vremenu biti sednica SB UN na kojoj će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, navodeći pred novinarima da sami zaključe da li je to slučajno.

Vučić očekuje kritiku rukovodstva Srbije zbog toga što u Hag nisu izručili funkcionere Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjericu Radetu, koji se terete da su ucenjivali i pretili svedocima u procesu koji je vođen protiv njihovog političkog vođe Vojislava Šešelja.

Podsetimo, Haški tribunal je Mladića 22. novembra 2017. godine prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona muslimana i Hrvata, terorisanja građana Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a, ali ga je oslobodilo krivice za genocid u još šest bosanskih opština.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije da srpski narod u utorak očekuje teška situacija, Vladimir Vukčević, nekadašnji tužilac za ratne zločine, kaže za Danas da „on nije Vučić „, navodeći da „Vučić zna sve“.

Na pitanje kakva će, prema njegovom mišljenju, biti pravosnažna presuda Mladiću, Vukčević odgovara da očekuje da mu bude potvrđena prvostepena presuda, odnosno doživotna kazna zatvora, kao i da smatra da neće biti osuđen za genocid u drugim bosanskim opštinama.

– Srbija nije dovedena u vezu sa događajima u Srebrenici, sem da nije dovoljno uradila da to spreči – podseća Vukčević. Što se tiče Jojića i Radete, prvi tužilac za ratne zločine Srbije ističe da SB UN imaju princip „zavrtanja ušiju“, jer je SB „sila“. On dodaje da o Jojiću ima pozitivno mišljenje i da ne veruje da je on na bilo koji način uticao na svedoke, što ne može da tvrdi za Radetu.

Inače, Vučič je juče rekao i to da postoji tehnički problem u vezi sa sednicom SB UN, jer će glavni tužilac i predsednik Mehanizma, Serž Bramerc i Karmel Ađijus, moći da se obrate virtuelno, a da njemu to za sada nije omogućeno, te ako ne bude, kako je naveo, „moraćemo da nađemo način da stignem do NJujorka jer imam pravo da prisustvujem sednici uživo“.

Kritike predsednika

Aleksandar Vučić je na jučerašnjoj konferenciji kritikovao Mehanizam u Hagu što je srpskim sudovima „dodelio samo jedan predmet“, a Bosni i Hercegovini 13 predmeta, i to, kako je rekao, „mnogi su ozbiljniji od slučaja Jojića i Radete koji se tiče samo nepoštovanja suda“. „Kakvo je to poverenje kada sudovima u Srbiji nećete da dozvolite da sude u jednom gotovo beznačajnom predmetu u odnosu na predmete koji optužuju pojedince za izvršena najteža krivična dela protiv pripadnika srpskog naroda, a koji su dati sudovima u BiH“, izjavio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari