Vlasnici splavova i za danas zakazali protestnu vožnju: Primenjuju se neustavni, nezakoniti i diskriminatorski propisi 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Vlasnici beogradskih plutajućih objekata održaće danas još jedan protest protiv, kako navode, „neustavnih, nezakonitih i diskriminatorskih“ propisa primenjenih u Oglasu za prikupljanje pismenih ponuda za zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji Grada Beograda.

Protestna vožnja koja je prijavljena PU Grada Beograda krenuće sa Ušća u 12:30 časova, a krajnja destinacija biće na Trgu Nikole Pašića oko 14 časova.

Podsećamo, juče je takođe održana protestna vožnja kroz glavne ulice prestonice.

Vlasnici splavova i vezova i ranije su protestovali, a na protest ih je podstaklo to što je nekima od njih pre tri dana isključena struja.

To je urađeno iako licitacija, kako pišu mediji, koja je zakazana za 21. decembar, nije ni počela.

Podsećamo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić početkom oktobra je saopštio da je doneta Odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji grada, što predstavlja pravni osnov za konačno sređivanje priobalja.

Znatan broj splavova će ostati, najavio je tada Šapić, ali će biti standardizovani.

Prema njegovim rečima, biće predviđeno izdavanje dozvola za „optimalan broj splavova“ a da reka ne bude ugrožena.

– Kada se sve to uzme u obzir, dolazimo do toga da ćemo od 100 splavova koji danas postoje doći do 30. To će biti lokacije gde će jasno biti definisani gabariti splavova. Kada se bude raspisao konkurs, ko god želi moći će da dođe i da licitira za zainteresovanu lokaciju. Nakon toga će započeti obaveštavanje vlasnika splavova koji su sada postavljeni, kako bi imali određeni rok do kojeg moraju da uklone svoj splav, a u suprotnom će biti uklonjen od strane Gradske uprave – rekao je ranije Šapić.

On je rekao i da očekuje da se taj proces završi tokom zime i početkom proleća.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari