Šapić: Stari Savski most će se rušiti jer novi može da se gradi samo na tom istom mestu 1savski most foto Aleksandar Roknic

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će se Stari savski most rušiti, a novi na istom mestu graditi kada se „steknu uslovi“ – kada bude obezbeđen novac za to.

Šapić je, povodom protesta opozicije i organizacija civilnog društva zbog najave rušenja mosta koji je jedno od obeležja Beograda, izjavio za televiziju B92 da su „priče o Starom savskom mostu demagoške priče u političke svrhe“, kao i da nije moguće da stari most ostane, a da se novi gradi pored njega.

On je rekao da je „objektivno problem“ što će Stari savski most biti prvo srušen a tek će nakon toga početi da se gradi novi most, ali da „ne postoji mesto gde može da se stavi drugi most“, odnosno da je to „jedina lokacija koja omogućava da se probije tunel“ od podnožja Terazijske padine sa savske strane, do Botaničke bašte s dunavske koji bi trebalo da centar grada rastereti od saobraćaja.

Na pitanje šta će biti sa Starim savskim mostom kojeg su Nemci izgradili tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, a od rušenja prilikom njihovog povlačenja da je spasao učitelj Miladin Zarić, Šapić je odgovorio da „ne zna gde će most da ide jer on mora da se iseče“.

„Ne znam kako je neko obećavao da će da se premesti (na drugu lokaciju). Mora da se razmontira ceo, gde će to gvožđe posle biti, ne znam“, kazao je Šapić.

Govoreći o drugim gradskim temama, Šapić je kazao da se radi na „usklađivanju softvera svih javnih preduzeća“, i da se nada da će do Nove godine proraditi telefon broj 11011 na koji će moći da se dobiju objedinjeno sve informacije koje se tiču Beograda i rada gradskih preduzeća, a osoblje će imati obavezu da u roku od 72 sata „odgovori na sva pitanja“.

Za nekoliko dana biće raspisan konkurs za splavove na Savskom šetalištu

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će u narednih nekoliko dana Grad raspisati konkurs za splavove na Savskom šetalištu, kao i da će konkurs za tu namenu trajati 20 dana, nakon čega će biti održana licitacija.

Šapić je za televiziju B92 izjavio da će na konkurs moći da se prijave svi koji ispunjavaju uslove koje opisuje gradski Sekretarijat za privredu, a da će licitacija biti „transparentna“ i da će „licitacija biti snimana kamerama“.

„Sutra ili u ponedeljak raspisaćemo konkurs, nakon toga Sekretarijat za privredu će objaviti neophodne uslove da se prijave. Zna se lokacija i početna cena, nakon završene licitacije oni koji nusu dobili poziciju imaće mesec i po dana da uklone splavove koji se tu nalaze. Oni koji ga ne budu sami uklonili, mi ćemo ukloniti“, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, biće predviđeno izdavanje dozvola za „optimalan broj splavova“ a da reka ne bude ugrožena.

Dodao je da će vlasnici koji na licitaciji ne dobiju lokaciju za svoj splav imati rok od 20 dana da ga uklone, a ako se to ne desi da će takve splavove odvlačiti pripadnici vojske i policije.

Šapić je rekao i da očekuje da se taj proces završi tokom zime i početkom proleća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari