Više od četiri meseca traju neuspešni pregovori između predstavnika Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost sa Brankom Ćirićem, vlasnikom Industrije građevinskog materijala Balkan brik u Babušnici. Pred kraj 2008. godine proizvodnja se odvijala sa 30 odsto uposlenosti kapaciteta, a onda je po nalogu vlasnika preduzeća zbog štednje i smanjenja gubitaka ugašena pećza pečenje opeke.


– Radnici neće odustati od zahteva da poslodavac svima namiri obaveze za poreze i doprinose i dok to ne bude učinjeno ostaćemo u štrajku – pojašnjava aktuelnu situaciju Dragoljub Nikolić, predsednik povereništva Samostalnog sindikata u Vladičinom Hanu. Samostalni sindikat istakao je i zahteve za isplatu novčanih nadoknada uposlenima za bolovanja duža od trideset dana, uplatu sindikalne članarine, povećanje plata za 50 procenata, kao i poboljšanje uslova rada.

Predstavnici Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost navode da su oni odbili predlog poslodavca da im budu isplaćene dve zaostale zarade, bolovanja i sindikalna članarina, jer vlasnik Dragan Ćirić, kako tvrde sindikalci, duguje na ime neisplaćenih doprinosa prema državi oko 40 miliona dinara. Vlasnik Balkan brika potpisao je ugovor sa državom o reprogramu duga, ali te obaveze nije uplaćivao nadajući se da će doći do otpisa duga, kažu sindikalci Balkan brika.

Zbog sumnji u loše poslovanje, pisma su upućena na adrese ministra policije Ivice Dačića, kao i Saveta za borbu protiv korupcije. U Preduzeću Balkan brik u Vladičinom Hanu trenutno je zaposleno oko 180 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari