U hladnoćom okovanom Prijepolju ovih dana izgleda da je toplo samo lokalnim političkim liderima stranaka i koalicija koji su, uz pomoćpartijskih centrala iz Beograda i donekle Novog Pazara, podelili vrućizborni kolač. Ostalo je još da u predstojećih deset dana pre zakonskog roka za konstituisanje najvišeg organa lokalne samouprave preko skupštinske većine od 37 odbornika, koju će činiti Ljajićeva Sandžačka demokratska partija, Nikolićeva Srpska napredna stranka i žuto – crvena koalicija demokrata i socijalista „Zajedno za bolje Prijepolje“ potpomognuta trenutno slabašnom lokalnom kadrovskom infrastrukturom u strankama Mlađana Dinkića i Vuka Draškovića, verifikuju i ozvaniče, kroz izbor čelnih funkcija u opštini, novu vlast.

Za 17 časova rada prijepoljski odbornici u dva nastavka započete konstitutivne sednice lokalnog parlamenta, malo pre novogodišnjih praznika, uspeli su samo da verifikuju svoje mandate, usvoje dnevni red zasedanja i donesu privremeni Poslovnik o skupštinaskom radu. Sa tim rezultatom rastali su se u prazničnom raspoloženju i sa izgledom da se ponovo okupe u skupštinaskoj sali, ispred kamera u direktnom TV prenosu, polovinom naredne sedmice. U međuvremenu, sasvim izvesna buduća skupštinska većina koja će biti sastavljena od SDP,SNS i koalicije DS i SPS dogovorila je podelu funkcija i rukovodećih mesta u javnim preduzećama i ustanovama o čemu predsednici lokalnih stranačkih odbora treba ovih dana da potpišu i koalicioni sporazum. Na osnovu tih dogovora, i sasvim sigurno uz blagoslov Tadića, Ljajića i Nikolića, budući predsednik opštine u Prijepolju biće Dragoljub Zindović, lokalni čelnih naprednjaka. Kako je došlo do kadrovske „trampe“ između SDP i SNS javnosti nije poznato. Naime, posle izbora u Ljajićevoj partiji ocenjivali da im postignuti rezultat daje za pravo da prvi čovek opštine bude iz njihovih redova, zbog čega su i zvanično na tu funkciju predložili Ćamila Hadžalića, diplomiranog inženjera saobraćaja i bivšeg direktora „Polimljetransa“. Da li će to poremetiti, do proglašenja izbornih rezultata veoma idiličnu harmoniju u lokalnom odboru SDP nezahvalno je prognozirati, mada većsada neki stranački kadrovi misle da je na ovakav način izneverana biračka volja građana koji su svojim glasovima omogućili da se u skupštinu uđu sa 18 i pojedinačno najviše, odborničkih mesta.

U međustranačkim pregovorima buduće vladajuće skupštinske većine dogovoreno je da mesto zamenika predsednika opštine pripadne koaliciji DS i SPS. Nezvanično, na toj funkciji naći će se Dobro Lazarević, predsednik lokalnog odbora demokrata i sadašnji predsednik organa privremene opštinske vlasti. Postoji mogućnost da sve tri stranačke grupacije odustanu od izbora ili postavljenja tri pomoćnika predsednika opštine, jer bi se pored još većeg nameta na džep poreskih obveznika pojavio i problem obezbeđivanja novih prostorija i kancelarij u zgradi opštinske administracije. Iz redova SDP biće predsednik SO i načelnik Opštinske uprave koji se, po zakonu, postavlja na osnovu konkursa, kao i četiri člana opštinskog veća od čega dva na stalnom radu. Kadrovi SDP biće još i na čelu Komunalnog preduzeća „Lim“, Centra za socijalni rad, Dečjeg vrtića „Miša Cvijović“ i Matične biblioteke „Vuk Karadžić“. U međustrančkoj trgovini Ljajićeva partija, o čemu je verovatno dogovor postignut na višem nivou, kako Sandžak Danas saznaje, dobiće i neka rukovodeća mesta u policijskoj i poreskoj upravi u Prijepolju.

Nikolićevi naprednjaci u podeli vlasti dobili su i zamenika predsednika SO, sekretara skupštine, dva člana Opštinskog veća od kojih će jedan biti na platnom spisku OU, Gradski muzej i Turističku organizaciju, a koalicija DS i SPS Direkciju za izgradnju i Dom kulture.

 

Dan opštine

Lokalne stranačke vođe narednih dana moraju iz drugog pokušaja da formiraju skupštinsku većinu, a u anketama štampanih i elektronskih medija u Prijepolju o političkoj sceni ubedljiv primat su dobile ocene o višemesečnoj nespremnosti ili nesposobnosti političara da sastave vlast. U takvim nesređenim odnosima među lokalnom političkom elitom i velikim društvenim problemima proteći će i ovaj 9. januar kao Dan opštine koji se se obeležiti veoma skromno i samo svečanom sednicom prijepoljskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari