Vlast ne trpi kritičku reč intelektualaca 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Ne smiruju se naprednjačke strasti i hajka na proslavljenog reditelja Gorana Markovića koja traje već tri dana, a na udaru su se tokom vikenda našli i glumica Svetlana Bojković i karikaturista Dušan Petričić.

Po navodima vlasti i njihovih tabloida, Marković je neko ko poziva na streljanje Aleksandra Vučića, odnosno priziva atentat. Svetlana Bojković je podržala reditelja ali i ekološki protest u subotu, pa joj se čak zamera i šta je obukla, dok je urednik tabloida Alo, sa kojim se saglasila premijerka Ana Brnabić, konstatovao da je predsednik Vučić izgradio tolike puteve, škole… “ ali ne i ludnicu za Petričića, Markovića i ekipu“.

Evidentno je da aktuelna vlast ne trpi kritičku reč, posebno kada dolazi od intelektualaca iz krugova koji se bave kulturom. Dušan Petričić konstatuje za Danas da je neostvareni san ove vlasti – komunikacija na ravnoj nozi sa ličnostima koje predstavljaju intelektualnu elitu ove zemlje.

– Vrhovni poglavica i ovaj jad i čemer oko njega ubiše se da uvuku u polemiku bilo koga ko svojim obrazovanjem, pristojnošću i delom zauzima neupitnu poziciju u društvu. Avaj, to je naprosto nerealno. I ta muka ih onda tera da posegnu za onim čime jedino raspolažu – lažima, blaćenjem, gadostima…Odatle ova histerična i zaglušujuća kampanja usmerena na umetnike i javne ličnosti – ističe Petričić.

On dodaje da ponekad, “mangupi u sopstvenim redovima” iz lične koristi odrade prljavi posao i poklone Vučiću i njegovima iluziju da su vredni ravnopravne diskusije sa ozbiljnim ljudima.

– Takvi su u ovom trenutku najozbiljnija podrška ovoj katastrofalnoj vlasti. Oni kreiraju pogrešnu sliku da živimo u relativno normalnom društvu sa logičnim razlikama u stavovima i mišljenju. Ništa netačnije od toga. I zato, što se mene tiče, sa prevarantima, prostacima i lopovima niti može, niti će biti ikakve komunikacije.Znaju oni tačno gde ih najviše boli – naglašava Petričić.

Iako naprednjačka mašinerija ne posustaje u napadima i klevetama na reditelja Gorana Markovića, on kaže za naš list da nema nameru da se valja po njihovom blatu.

– Izvukli su iz konteksta neku potpuno drugu rečenicu i iskonstruisali da ja tražim „streljanje“. To je potpuna glupost. Ništa slično nisam rekao. I od toga izmišljaju neke atentate, što je viđeno toliko puta do sada. To je neka mašinerija, mehanizam, verovatno je nekom dao nalog da je pokrene. Možda Bebi ili Nebojši Krstiću. Više mi to liči na Krstića jer je Beba mnogo inteligentniji. Konstruišu teorije zavere, zamazuju ljudima oči time, nemaju ništa pametnije da rade – kaže Marković za Danas.

Na pitanje zbog čega je jedna njegova rečenica povod za toliku hajku i da li se vlast možda plaši da će svojim autoritetom povesti narod u promene, proslavljeni reditelj ističe da takvu ambiciju nema, ali da je moguće da oni to umišljaju.

– Neću ja da vodim nikoga. Nisam političar. Ali moguće da tako razmišljaju, čim me je na protestu jedan policajac pratio nekoliko kilometara pa onda legitimisao na mostu. Imaju neke službenike zadužene da prate ljude – ukazuje Marković.

Upitan da li je uplašen, odgovara da nije i da je na ovakve stvari već navikao.

– Za vreme Slobodana Miloševića doživljavao sam i teže stvari. U TV Dnevniku 1993., kada sam bio sa delegacijom Beogradskog kruga u Parizu, išao je prilog u kojem smo svi okarakterisani kao izdajnici. Ja mogu da ćutim i da prihvatim sve ovo što o meni sada govore. Ali, da ćutim neću – zaključuje Goran Marković.

Potpredsenica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenjuje za naš list da je premijerka „čuveni Vučićev trbuhozborac“ i da se ona u stručnom i ljudskom smislu odavno diskvalifikovala.

– Kisić Tepavčević je napadom na Markoviča polagala prijemni za SNS,a Brnabićka ima potrebu da svakodnevno dokazuje lojalnost šefu. Umetnici su na meti, jer oni obeležavaju epohu i traju u vremenu. Zato ih ovi napadaju u želji da ih unište. Ali zaboravljaju onu narodnu: Pritisnuto jače još više odskače – naglašava Rašković Ivić.

Podsetimo, reditelj je postao meta uvreda i napada nakon što je javno podržao proteste protiv dolaska Rio Tinta u Srbiju, a povod za trenutnu hajku je njegov intervju u „Novom magazinu“ gde je rekao da se nada da je Vučić svestan kakav je bio kraj rumunskog diktatora Nikolaja Čaušeskua.

Prva se na Gorana Markovića obrušila ministarka Darija Kisić Tepavčević, izvređavši ga u dužoj objavi na Instagramu i dajući mu na kraju „dijagnozu“: „Dijagnoza: Frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“, zaključila je ona.

Potom su to učinili i drugi naprednjaci a urednik tabloida Alo Vasilije Papović na Tviteru je napisao „Vučić je napravio tolike bolnice, puteve, škole i fabrike, ali je propustio da sazida jednu veliku ludnicu za Petričića, Markovića i ekipu. I zato mu sad ludaci slobodno šetaju i prete“.

Taj tvit je prenela premijerka Ana Brnabić konstatujući „istina“. Tvitovanje joj nije bilo dovoljno, pa je juče, gostujući na TV Prva istakla da bi onako kako je ministarka Darija Kisić Tepavčević odgovorila reditelju Goranu Markoviću odgovorio svako ko je „živ čovek koji ima emociju i koji čita takve bljuvotine koje svakodnevno izgovara Goran Marković“.

– To je stoti put da oni pozivaju na linčovanje, streljanje, proterivanje porodice predsednika Srbije. To su strašne stvari, na to mora da se odgovori. Ja ću uvek stati iza svojih ministara – rekla je Brnabić.

Goran Marković je tokom vikenda izašao na naslovnim stranicama svih tabloida kao neko ko poziva na „streljanje Vučića“.

Bakić: Za čestite i inteligentne ljude čast je kad ih napadaju hulje

Sociolog Jovo Bakić navodi za Danas da pripadnici vlasti napadaju svakog ko ih kritikuje, a naročito ljude za koje misle da su uticajni.

– Naravno, za čestite, inteligentne i obrazovane ljude veliko je zadovoljstvo kada ih napadaju Hulje, Sline i ostali Vulini. Premijerka spada u „ostali Vulini“ – navodi Bakić.

Podrška

Podršku Goranu Markoviću dala je šira javnost, kolege iz kulturnih delatnosti i predstavnici opozicionih stranaka. Čuvena glumica Svetlana Ceca Bojković osvrnula se na istup ministarke Darije Kisić Tepavčević, navodeći da će „kad prođe određeni broj godina, i dalje će svi znati ko je Goran Marković, a šta će znati o toj osobi – ko je ona uopšte“. Pokrenuta je i petcija za odbranu reditelja koju je potpisao akademik Dušan Teodorović.

„Mi, građani Srbije, ustajemo u odbranu velikog srpskog reditelja Gorana Markovića i njegovog dela. Ustajemo u odbranu umetnosti, kulture, prosvete, nauke, pristojnosti i morala pred naletima primitivizma, prostakluka, nepoštenja, korupcije i šovinizma koji vladaju Srbijom.“, navodi se u peticiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari