Vlast oćutala slavljenje ratnog zločinca Mladića 1

U Baču, gradiću u zapadnoj Bačkoj, već mesec dana stoji ogroman bilbord sa likom generala Ratka Mladića i stihovima Alekse Šantića: „Sve tako dalje tamo do Golgote, i kad nam muške uzmete živote, grobovi naši boriće se s vama“.

Gotovo da nema većeg mesta u Srbiji u kome nije ispisan grafit u slavu generala Ratka Mladića, koga je nedavno Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Bački bilbord je samo najnoviji primer veličanja Mladića, u čiju je slavu nedavno osvanuo i veliki mural u centru Beograda.

Načelnik Opštinske uprave u Baču Špiro Šorgić kaže za Danas da se radi o bilbordu u svojini privatnog lica.

On će, nastavlja, proveriti da li je njegovo postavljanje u skladu sa zakonom i ukoliko se utvrdi da nije, onda će reagovati i naložiti njegovo uklanjanje.

– U Srbiji ne postoji zakon koji veličanje ratnih zločinaca podvodi kao krivično delo, ali bi to moglo da se kvalifikuje kao prekršaj za izazivanje rasne i etničke mržnje i netrpeljivosti, kaže profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić.

– Ako hoće nešto da se uradi, postoje dva puta. Jedan je pravni da se proba preko prekršaja da je to prekršaj zabranjeno veličati nekog ko je osuđen za ratni zločin, a drugo je ono što sam videla u Beogradu, gde je Mladićev crtež na zidu neko doradio i okrvavio mu ruke crvenom bojom, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da bi, da je tužilac, veličanje ratnog zločinca kvalifikovala kao krivično delo.

Vesna Rakić Vodinelić ističe da je, nažalost, izazivanje mržnje i netrpeljivosti postalo uobičajena pojava, a državni organi ne reaguju da to spreče, jer za Aleksandra Vučića glasaju baš takvi kojima se Ratko Mladić sviđa.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov takođe smatra da ne bi smelo da se toleriše veličanje ratnih zločinaca.

– Ako nisu dozvolili postavljanje transparenta tokom Exita na Varadinskom mostu protiv Vučića, kako se sme dozvoliti da stoji bilbord ratnog zločinca i da niko ne reaguje. To je odraz opšte atmosfere u državi gde je šef države ranije lepio nalepnice „Bulevar Ratka Mladića“, znači da on to i sada podržava, smatra Popov.

On ocenjuje da se rehabilituju ratni zločinci i da je to deo opštedruštvene i političke klime kod nas i ne čudi ga da niko ne reaguje na murale, grafite, pa i bilbord u Baču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.