Vlast podstiče fašističku atmosferu u društvu 1Foto: EPA-EFE/STR

Činjenica da u drugoj deceniji 21. veka u Srbiji i dalje neko deli građane na patriote i izdajnike pokazuje mnogo više kakvo je stanje u društvu nego što govori o ekstremistima koji su uvek isti.

Od vlasti očekujem reakciju jer svako ignorisanje je ništa drugo nego podrška tim ekstremistima – kaže za Danas predsednik DS Dragan Šutanovac, komentarišući spisak „Top lista haških lobista“, koji je objavio portal Vidovdan.org. Na spisku se nalaze tvitovi političara i drugih javnih ličnosti koji su se oglasili nakon presude Ratku Mladiću komentarima da osuđeni general VRS nije heroj i da bi trebalo da se suočimo sa ratnom prošlošću.

„Presuda Ratku Mladiću je dugo očekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja. Srbija i ceo region i danas se suočavaju i žive posledice ratnih zločina devedesetih, a presuda Mladiću je važna jer skida ljagu sa Srbije i njenih građana“, tvit je koji je povodom presude Mladiću objavila Demokratska stranka, a koji se našao na „vidovdanskom“ spisku.

– Vlast umesto da izgrađuje moderno društvo, dobrosusedske odnose sa zemljama u okruženju, evropski sistem vrednosti, ona raspiruje mržnju i poigrava se emocijama kvazipatriota koji su uvek bili spremni da ratuju do poslednje kapi tuđe krvi. Promocija haških osuđenika je upravo način da se ohrabre nacionalisti da krenu da prave spiskove nepodobnih Srba. Iako su ’90-e daleko za nama, očigledno je da zli duh devedesetih izlazi iz boce a na nama je da mu se suprotstavimo – ističe Šutanovac i dodaje da upravo ovaj spisak deli Srbiju na one koji žele pomirenje i modernizaciju društva „od onih koji bi ponovo jurišali tenkovima dok se drugi iseljavaju na traktorima“.

Na „Top listi haških lobista“ nalazi se i novinarka Antonela Riha, koja je na svom tviter nalogu pozvala sve one za koje je Mladić heroj, „nepravedno osuđen zbog izmišljenog genocida“, da je blokiraju. Riha kaže za naš list da nije prvi put na takvom spisku koji je podseća na devedesete.

– To je ipak najmanje problem za mene, mnogo je opasnije za društvo, jer jedan njegov deo, kao i aktuelna vlast, podstiču takva žigosanja. Slaveći ratne zločince oni su ti koji Srbiji ne dozvoljavaju da izađe iz mraka devedesetih – ocenjuje Antonela Riha.

„Haški lobista“ je i advokat Vladimir Gajić koji je na Tviteru objavio da je „komunistički general Mladić uništio obraz i čast srpske vojske stečen u balkanskim i dva svetska rata“.

– Uopšte me ne pogađaju ti idiotski spiskovi. Ono što primećujem jeste da oni osećaju da u društvu vlada atmosfera kao da su 90-e i to ih ohrabruje da javno promovišu tu fašističku atmosferu u društvu. Režim je ohrabrio sve vrste izopačenosti – naglašava Gajić.

Podsetimo, organizacija SNP „Naši“ je pre tri godine objavila spisak „30 najvećih srbomrzaca i izdajnika među javnim ličnostima“. Na spisku su se našli glumci, reditelji, pisci, politički analitičari i druge javne ličnosti. U saopštenju „Naših“ bilo je navedeno da je cilj objavljivanja spiska „ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde“. Ultradesničarska organizacija je zbog spiska završila pred sudom, ali je Viši sud u Beogradu nedavno oslobodio predsednika organizacije „SNP naši“ Ivana Ivanovića optužbi povodom objavljivanja spornog spiska. U presudi je navedeno da u ovom slučaju nije izvršeno krivično delo rasna i druga diskriminacija jer nije bilo „proganjanja“ oštećenih.

Spisak

Na spisku haških lobista nalaze se i Čedomir Jovanović, Saša Janković, Vuk Drašković, ali i glumac Sergej Trifunović, koji je citirao tvit: „Povodom presude Mladiću, Vučić kaže: Treba da gledamo u Budućnost… E, neće moći! Dok ne raščistimo sa likovima iz prošlosti kao što su: Vučić, Vulin, Dačić, Palma, Bojić, Mitrović, Karić, Vučelić, Šešelj, Nikolić… Srbija neće imati ni pristojnu sadašnjost, kamoli budućnost!“, a potom se nadovezao: „Tako je. Nema s vama budućnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari