Vlast umanjuje značaj svega što joj narušava rejting 1foto FoNet Milica Vučković

Prema ocenama iz poslednjeg izveštaja Fridom hausa, Srbija je među balkanskim državama u najvećoj meri nazadovala u oblasti sprovođenja demokratskih reformi, a u dokumentu pod nazivom „Zemlje u tranziciji – Od slabljenja demokratije do autoritarne agresije“, ta nevladina organizacija je ponovila treću godinu zaredom, da naša zemlja više ne spada u kategoriju demokratskih država, već među hibridne režime u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

No, ni ovog puta izveštaj te organizacije u vrhu naše vlasti nije prihvaćen kao merodavan i verodostojan. Predsednik republike ga je opisao kao nešto što je “pisao neki niži činovnik, neznalica, iz koalicije Moramo“.

„Samo vas molim da pročitate tekst, narod će da se smeje. Da smo uveli sankcije Ruskoj Federaciji bili bismo najbolja demokratija u svetu, skočili bismo za 713 mesta, iako nema toliko država u svetu. Istog dana kada bismo to uradili, bio bi vanredni izveštaj i Fridom hausa i svega drugog“, ocenio je Vučić juče na konferenciji za medije i dodao da je izveštaj „jedna od karika u lancu pritisaka na slobodne i suštinski demokratske zemlje“.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, s druge strane, bila je oštrija i ocenu Fridom hausa nazvala “sramnom”.

Brnabić je naglasila da “svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno”.

– Naša vlast se tako postavlja uvek prema svemu što joj ne odgovara, prosto da umanji značaj toga i da prebaci odgovornost na nekog drugog. Sećamo se i da su prošlog puta pisali i tražili da se taj izveštaj izmeni. Nisu uspeli u tome, a sada pokušavaju da umanje njegov značaj. I to je stalna praksa, jedino što ih interesuje je kako će se to odraziti na njihove rejtinge, smatra profesor fakulteta Političkih nauka Đorđe Pavićević.
On dodaje da je sada verovatno koalicija Moramo došla na red da bude predmet i predsednikovog ali i medijskog omalovažavanja, jer “nema više Đilasa kao univerzalnog krivca”.

– Već ustaljeni manir vlasti je da se pokušava da se ispravi činjenica da se Srbija, prema Fridom Haus izveštajima, već tri godine ne nalazi među demokratskim zemljama. Pa makar se to postizalo i diskreditovanjem ljudi koji su verovatno radili, prikupljali podatke na terenu. Ali ipak ne znam otkud pretpostavka da to izgleda kao neko iz koalicije Moramo, navodi profesor Pavićević.

Ovakve reakcije čelnika države, koje se doduše ponavljaju iz godine u godinu, verovatno su u većoj meri isprovocirane podatkom iz izveštaja da je, za razliku od Srbije, Priština najviše napredovala kada su demokratske reforme u pitanju. To je, prema Pavićeviću, posledica relativno niske početne pozicije Kosova na navedenim listama.

– Ako krenete sa relativno niske pozicije, taj napredak ne znači da ste postigli bog zna šta. Tako je ranije Srbija, kada je napredovala na tim listama, zapravo napredovala zahvaljujući tome što je bila dosta nisko pozicionirana. Do određene tačke taj napredak je brži i vidljiv. A što se tiče nazadovanja Srbije, to je malo drugačije, čak vrlo često indeksi Fridom Hausa sporije hvataju to nazadovanje nego što se ono zaista događa. I u tom smislu, oni ne mogu da uhvate mnoge stvari koje se događaju, jer prosto mere samo određene pokazatelje i prema kriterijumima koji su dosta grubi u tom pogledu. Za medije, recimo, često su kriterijumi da li je neko od novinara ubijen ili uhapšen, ili aspekt vlasničke strukture, dok neki suptilni oblici pritisaka, sofisticiranije cenzure ostaju neprimećeni. Ipak, takve analize dobro prikazuju trendove, i u kom pravcu se neka pojava kreće. A mi već tri godine imamo ocenu da nismo demokratski režim, zajključuje Pavićević.

Slično tome, aktivista za ljudska prava Milan Antonijević, objašnjava da je metodologija izrade izveštaja Freedom Housa takva da se piše od strane lokalnog eksperta iz Srbije koji je odabran da taj izveštaj sastavi, na osnovu utisaka, razgovora, intervjua, dostupnih dokumenata “i ne može se porediti sa temeljnim izveštajima koje sastavlja Evropska komisija”.

– EK to čini na potpuno drugačiji način, koji nije crno-beli. Iz ugla države, predsednika i predsednice Vlade, razumem rezigniranost samim izveštajem, jer kada govorimo o ljudskim pravima ima mnogo više slojeva i nijansi koje se ne mogu naći u izveštaju Freedom Housa. Ali je šteta gubiti energiju i na ovakav način nipodaštavati Freedom House koji ima ipak svoju težinu u SAD, smatra Antonijević.

On, sa druge strane, smatra da ocena FH da je stanje na Kosovu unapređeno u odnosu na prethodnu godinu, govori o paušalnosti ovih ocena.

– I to naročito u trenutku dok najviši zvaničnici Kosova govore da se odluka kosovskog Ustavnog suda neće sprovesti i vratiti zemljište Dečanima. Sve je u percepciji, a politika je odavno ušla u ljudska prava, odakle ćemo je isterati kada prestanemo da se svađamo sa izveštajima i kada uđemo u dijalog o svakoj temi, pa i o oceni Fridom Hausa. To je teži put, ali je neophodan, smatra Antonijević.

Lazović: Vučićeva reakcija znači da je izveštaj tačan

Radomir Lazović iz pokreta „Ne davimo Beograd“, koji je deo koalicije „Moramo“, ocenio je da je reakcija predsednika Aleksandra Vučića na izveštaj Fridom hausa potvrdila da su ocene o Srbiji iz tog dokumenta tačne. “Odgovorni državnici na kritiku odgovaraju konkretnim rešenjima kako da se unaprede oblasti koje nisu na zadovoljavajućem nivou, a Aleksandar Vučić uvredama i omalovažavanjem. I na ovaj način on potvrđuje pisanje Fridom Hausa o tome da je u Srbiji na vlasti autoritarni režim koji vlada političkim represijama. Podsećamo predsednika da u ovim organizacijama ne postoje viši i niži činovnici, posebno ne nepismeni”, napisao je Lazović u saopštenju i pozvao Vučića da proveri diplome i “testira pismenost članova svoje stranke i viših i nižih činovnika koje je ona imenovala”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari