Vlast uz tabloide u širenju panike 1

Ministarstvo kulture i informisanja ne nalazi da su pojedini beogradski mediji, koji mesecima unazad na naslovnim stranama najavljuju i „prizivaju“ navodni napad Prištine na sever KiM, napravili bilo kakav prekršaj kad je reč o Zakonu o javnom informisanju i medijima, za koji je nadležan ovaj resor Vlade Srbije.

Na pitanje Danasa ko je nadležan i ko će reagovati na naslovne strane pojedinih beogradskih dnevnika od 6. avgusta sa naslovima: „Vanredno stanje: Šiptari spremni da napadnu Gazivode“, „Šiptari pale Sever“, „Ubrzali obuku za udar na sever KiM“, „Šiptarska govna“, „Hoće da odseku Srbe na severu“, „Podelite Kosovo kreativno“…, iz Ministarstva kulture i informisanja odgovoreno je da ovo ministarstvo „pokreće privredne prestupe i prekršajne postupke u slučajevima postupanja protivno materijalnim normama Zakona o javnom informisanju i medijima za koje je predviđena odgovarajuća kazna“. Da u navedenim slučajevima „nema prekršaja“ usmeno nam je pojašnjeno tek na insistiranje da dobijemo konkretan odgovor.

U Ministarstvu kulture ukazuju da „na predlog nadležnog javnog tužioca, nadležni sud može zabraniti distribuciju informacije ili drugog medijskog sadržaja, ako je to neophodno u demokratskom društvu i ako se u informaciji poziva na akt neposrednog nasilnog rušenja ustavnog poretka ili akt neposrednog nasilja prema licu ili grupi na osnovu rase, nacionalne pripadnosti, političke pripadnosti, veroispovesti, seksualne opredeljenosti, invaliditeta ili drugog ličnog svojstva, a od objavljivanja informacije neposredno preti ozbiljna i nepopravljiva posledica čije se nastupanje ne može sprečiti na drugi način“.

U odgovoru Danasu, napominje se i da „ukoliko je u objavljenim medijskim sadržajima učinjena povreda odredaba nekih drugih zakona, postupke pokreću nadležni organi u skladu sa odredbama tih zakona“.

Pomenuti naslovi, kakvi se u pojedinim medijima bliskim vlastima „forsiraju“ već nekoliko meseci, objavljeni su neposredno pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u otvorenom pismu Srbima na KiM poručio da neće biti kosovske „Oluje“ i nakon što su državni zvaničnici u Beogradu i Srpska lista otvorili „lov“ na pripadnike „stranih agentura u državi i Crkvi“. Na meti su se našli i pojedini srpski političari na Kosovu, a sve je počelo zbog javnog protivljenja episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića) podeli i razgraničenju na KiM i upozorenja igumana Visokih Dečana arhimandrita Save (Janjića) o mogućoj „dogovorenoj akciji na severu Pokrajine“. Pojedini poslanici Srpske liste u parlamentu samoproglašne kosovske države tražili su i primenu Krivičnog zakona za one koji se opiru politici aktuelne vlasti u Srbiji, koja je „neposlušnim“ kosovskim Srbima zamerila i kosovska dokumenta, koja su bili primorani da uzmu posle raznih tehničkih dogovora i zvaničnih sporazuma u Briselu između Beograda i Prištine.

Srpska lista proziva igumana Visokih Dečana

Srpska lista juče je preko saopštenja koje je emitovala TV Most, javno upitala: „Gde je Sava Janjić bio kada su 26. marta predstavnici Albanaca u Kosovskoj Mitrovici direktora Đurića bezumno kidnapovali i vukli prištinskim ulicama, a srpski narod i njegove legitimne političke predstavnike brutalno tukli?“ „Tada je reakcija igumana Visokih Dečana izostala“, tvrde u Srpskoj listi, iako se na zvaničnom sajtu Eparhije raško-prizrenske, koji uređuje arhimandrit Sava, može proveriti da je ERP zahtevala Đurićevo hitno oslobađanje. Istog dana iguman dečanski Sava uputio je međunarodnim predstavnicima pismo zbog „Đurićevog hapšenja, zlostavljanja političkih predstavnika i novinara, kao i javnog ponižavanja jednog od vodećih političara Srbije u Prištini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari