Vlast zadržala kontrolu nad RTS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Pokušaj izbora novog generalnog direktora Radio televizije Srbije (RTS) ponovo je propao zbog kontrole vlasti nad ovom kućom i namere da se bivši generalni direktor Dragan Bujošević što duže zadrži na mestu vršioca dužnosti te funkcije, ocenjuju sagovornici Danasa.

Sednica Upravnog odbora RTS na kojoj je trebalo da bude izabran novi direktor održala se u ponedeljak, a nakon većanja od gotovo šest sati, niko nije dobio potrebnu većinu glasova.

UO je birao između pet kandidata, dosadašnjeg vršioca dužnosti te funkcije Dragana Bujoševića, dugogodišnjeg novinara RTS Vladimira Palikuće, Miloša Rajkovića, bivšeg člana REM-a, Stanislava Veljkovića, generalnog sekretara RTS i Olivere Jovićević, novinarke i autorke emisije „Upitnik“.

Iako se dugo spekulisalo da najviše šansi da sedne u fotelju opet ima Dragan Bujošević, blagu prednost u glasanju imao je, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Stanislav Veljković. On uživa i najveću podršku u sindikalnim krugovima u RTS-u.

Veljković za naš list nije želeo da komentariše ove navode, ali je najavio da će nas obavestiti kada donese odluku da li će se kandidovati ponovo.

– Za sada se nisu stekle okolnosti ni za potvrdan ni za odričan odgovor o mojoj ponovnoj kandidaturi. Obavestiću vas odmah ako takvu odluku donesem, naveo je Veljković.

Ostali kandidati nisu odgovorili na naše pitanje da li će ponovo aplicirati za mesto direktora RTS.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji glavni i odgovorni urednik Radio Beograda, ističe za Danas da sadašnjim društvenim, političkim pa i medijskim okolnostima u Srbiji nema uslova za izbor kompetentnog direktora javnog servisa.

– Ne verujem da se pitanje izbora generalnog direktora RTS-a može rešiti na jedan iole konstruktivan način. S jedne strane se obeshrabruju pojedinci koji bi imali iskustvo, znanje i kompetencije da obavljaju taj posao, a to ne znači da takvih nema, već da je RTS još uvek državna radio televizija koja je pod kontrolom vlasti i vlast neće dopustiti da na tu poziciju dođe neko ko bi postavio tu kuću na prave osnove, zaključuje Veljanovski.

Sa druge strane, smatra on, problematičan je celokupan izbor ljudi koji su na čelu važnih medijskih tela i utiču na izbor direktora RTS.

– Mi moramo da imamo REM (Regulatorno telo za elektronske medije) u kome sede kompetentni ljudi, pa će oni birati stručne kadrove za Upravni odbor RTS-a, a oni će onda izabrati i pravog direktora. Ali ja ne očekujem da će se popraviti nešto na toj liniji, ne vidim da postoje uslovi za to, skeptičan je Veljanovski.

Ulogu Upravnog odbora RTS apostrofirao je i Vasko Vasović, kandidat na prethodnom konkursu za direktora RTS koji je je takođe oboren.

– UO nije izabrao nikog iako imaju sve zakonske poluge da smene Bujoševića. Oni nisu hteli ni da ga ponovo izaberu pa su ga ovako na mala vrata pustili da obavlja tu funkciju. To ukazuje na potpunu nekompetenciju Upravnog odbora i oni bi morali da podnesu ostavke. Ovo je bio namešten konkurs da bi Bujošević ostao direktor, izričit je Vasović. On kaže da bi se u slučaju da budu izabrani novi članovi UO, ponovo kandidovao za direktora i veruje da bi imao većinu glasova.

Upravo je izbor novih članova Upravnog odbora ono što bi moglo da prekrene situaciju za smene rukovodstva RTS. Naime, uporedo sa konkursom za direktora RTS, raspisan je i konkurs za nove članove Upravnog odbora, koje bi Regulatorno telo za elektronske medije (REM) trebalo da imenuje do kraja ove nedelje. Ukoliko taj sastav, prema odluci REM-a, bude značajnije izmenjen, možda bi moglo da bude i iznenađenja u izboru čelnika javnog servisa jer će novi UO raspravljati o izboru generalnog direktora.

Kako je Danas ranije pisao, REM još uvek nije utvrdio ni objavio listu kandidata za ta mesta, kao ni datum sednice na kojoj će se o budućem sastavu Odbora raspravljati.

Bujošević odložio penziju da bi ostao v.d.

Iako je pred istek mandata na mestu generalnog direktora RTS Dragan Bujošević stekao uslove za starosnu penziju, u međuvremenu su dva konkursa za direktora oborena a Bujoševiću je prihvaćena molba za produženje roka za odlazak u penziju. I to govori u prilog tome da su održani konkursi zapravo kupovina vremena za njegovo zadržavanje na čelu javnog medijskog servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari