Već šestu godinu za sve maturante u Subotici se organizuje Sajam obrazovanja, na kojem se budući srednjoškolci mogu obavestiti o svim smerovima, programima i zanimanjima za koja se žele opredeliti.

Organizatori ovog specifičnog sajma su Aktiv direktora škola u Subotici, Nacionalna služba za zapošljavanje i Gradska uprava, a ove godine Sajam se održava dva dana, u rednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Kao i ranije, Sajam je izazvao veliko interesovanje, a učenici i njihovi roditelji mogli su da saznaju sve što ih zanima, od informacija o samoj školi, smerovima koji postoje, do konkretnog posla koje neko zanimanje podrazumeva, i to demonstriranog na vrlo transparentan način, u improvizovanim frizernicama, krojačkim salonima, lekarskim ordinacijama…

Ove godine, inače, u subotičkim srednjim školama ima 1.984 mesta za upis đaka, a to je čak 507 više od ukupnog broja učenika osmih razreda. Budući srednjoškolci mogu se upisati na smerove za treći i četvrti stepen obrazovanja, na jedna od tri jezika – srpskom, mađarskom ili hrvatskom.

Ove godine su osim svih srednjih subotičkih škola, na Sajmu predstavljeni i fakulteti, a kao pomoć posetiocima je predstavljen i elektronski vodič za izbor zanimanja. Ipak, informacije iz prve ruke maturanti, koji su svakako pred velikom životnom dilemom, mogu dobiti od „manekena“ ovog sajma, učenika srednjih škola koji su tu da im najplastičnije pokažu šta određeno zanimanje podrazumeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari