"Ne možemo veliku istorijsku promenu da dočekamo sedenjem": Voja Žanetić o društvenim tendencijama 1Foto: Nađa Vukajlović

Tokom konferencije „Dan internet domena Srbije“ u Domu omladine, marketinški stručnjak Vojislav Voja Žanetić je rekao kako se mi trenutno nalazimo između distopije i utopije, kao i da od nas zavisi kojim ćemo putem ići.

Žanetić kaže da je problem sa današnjim vremenom što ne možemo da utvrdimo da li se krećemo dobrim ili lošim putem.

Dodao je da moramo da biramo između utopije i distopije, i da aktivno učestvujemo u odluci koju ćemo doneti.

– Hoćemo li kontrolu ili slobodu, zloupotrebu ili upotrebu, nemir ili sklad, krizu ili evropski put? Sve ovo može biti posledica veštačke inteligencije, i ovo lepo i ovo ružno. O ovome će odlučiti oni koji profitu pružaju otpor da pasivizuje kupca uvođenjem što više kartica u njegov mozak. Ovo ne pričam kao neolevičar ili antivakser, pričam kao zdravorazumska osoba koja smatra, misli i ubeđuje druge da ne možemo veliku istorijsku promenu da dočekamo sedenjem, rekao je Žanetić.

Podsetio je kako smo živeli u vreme pandemije Kovida 19, iz kog smo dobili dva suvenira: maske koje nam još uvek stoje u ormaru i novog Nestorovića u parlamentu.

Nakon toga nas je zadesio rat u Ukrajini koji je u Srbiju doveo dosta izbeglica. Žanetić im je poželeo da se rat što pre završi i da se uskoro bezbedno vrate kući.

Naveo je da mi živimo u vremenu obilja, obilno komuniciramo, imaćemo obilje izbora ovih godina, a nažalost i ratovi su sada u obilju, s obzirom da je izbio novi na Bliskom istoku.

– To nije počelo od juče. Industrijska revolucija omogućila je fabrikama da proizvode gomile svega i svačega. Pripadam generaciji koja ima čast da kaže „u moje vreme“. Tada smo imali tri šampona, sada imate šest metara horizonta šampona, toliko nema kose koliko ima šampona, pa su nam doneli nove potrebe, koja kosa, da li masna ili loknasta. Pošto to nije dovoljno, smislili su i zero proizvode, neko je smislio da postoji proizvod koji nema to od čega se sastoji, rekao je Žanetić, što je publika pozdravila smehom i aplauzom.

Ovim poređenjem je objasnio kako se sad ista stvar dešava i u svetu interneta, iskoristivši primere dejting aplikacija, aplikacija veštačke inteligencije i striming servisa, koji za identičnu cenu nude iste usluge sa različitim sadržajem.

– Živimo u vremenu gde ni ne znamo koje potrebe ćemo morati da zadvoljimo sutra, jer ih danas niko nije izmislio. Živimo u evoluciji koja je istovremeno i revolucija, i kao napredujemo. Mislim da je ovo društvo, civilizacija u kojoj živimo, isto kao onaj kretenski panel na Netfliksu, morate da potrošite dva i po sata da pogledate film koji traje dva sata. Ogromno veliko mnoštvo koje se menja, naveo je Žanetić.

U sklopu konferencije održan je i panel o budućnosti koja nas čeka zbog razvoja veštačke inteligencije, kao i o tome da li se zakonskim okvirom ona može regulisati. Govorili su Dane Blačić, Đorđe Krivokapić, Danijel Miloševič, Miloš Skokić i Marijana Borković.

Na samom početku konferencije, prikazan je primer zloupotrebe veštačke inteligencije, tokom kog se pričalo i o sajber uznemiravanju u „deepfake“ eri.

Veštačka inteligencija, uz pomoć IT stručnjaka, napravila je „doktorku“ Emili Roberts, koja je govorila o svim problemima koje veštačka inteligencija može da prouzrokuje. Na kraju video snimka se prikazala prava osoba po kojoj je napravljena Emili Roberts, a za njeno stvaranje bilo je potrebno svega šest sati, dok bi pre godinu dana za ovo bilo potrebno najmanje mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari