Vojna neutralnost Srbije ne postoji

Sagovornici Danasa ocenili kao neopreznu izjavu načelnika Generalštaba Vojske Srbije o podršci ruske vojske za izazove na Kosovu

Ostavite komentar


  1. Neutralnost ne postoji,pogotovo ne vojna.Ovo sto ovi nasi pajaci pricaju je neodgovorno prema narodu i drzavi.Skupo cemo platiti njihovu nesposobnost.

    1. Запад нас је поубијао у 105 година, нацисти свих држава, економски уништио, протерао, попалио све што је стигао, извршио геноцид над Србима, шта бре хоћете, да волимо запад. Не, уз Русију до уништења задње западне фашистичке државе. А има их доста

      1. To što ste vi UMISLILI da je sveta istina je neistina 100% Ima u danšnjem Danas odličan tekst za vas „Debela opna zablude i demagogije“. Uzgred, u politici postoje INTERESI a ne emocije (ljubav, mržnja). Ti (bez obzira koliko imaš godina) imaš psihologiju male bebe koja se od spoljnjeg sveta skriva u maminom krilu ili ispot mamine suknje. Eh ta mama Rusija……odrasle osobe moraju da se suoče sa svetom kakav on zaista jeste, da nauče da žive samostalno bez mame i tate.

      2. Svi se druze sa sebi ravnim .Gologuzani sa gologuzanima skim si ona ki si.Dokle ce mo mi da vracamo dug Rusiji za pomoc 2003 za vracanje jednopartiskog sistema u Srbiju. , ,dado smo im i naftu i gas i spijunske centre i sad 1,2 milijarde za gasovod za Bugarsku i ako nikad nece biti gasovoda preko TR. Sve kopiramo Ruse ista ljudska prava isti programi na TV isti odnos prema ne istomisljenicima . Reklamiramo malca Putina ko Koka Kolu SKANDIRAJU NAM -RUSKA KURVO ej ej narode

  2. V. Jeremic pise za Danas? Novinar Danasa V. Jeremic ili Vuk jeremic politicar?

    1. Pazi da ti ne pojasne botino, kad moze tvoj vrhovni pljuvac svega i svacega u ovoj zemlji da uredjuje sve tabloide i tv stanice, moze valjda neki v. jeremic da pise u jedinim normalnim novinama.

  3. Ako je načelnik štaba izjavio ono što svi znaju, a to je da imamo podršku Moskve po pitanju Kosova, kako kaže vaš sagovornik, zašto je problem da se to javno kaže? Zašto je to guranje prsta u oči zapadu, kada su i oni svesni toga? Pre 12 godina, kada je u skupštini 2/3 većinom usvojena rezolucija o vojnoj neutralnpsti, ona nije imala težinu kao sada, jer nije bilo trzavica između Nato pakta, tačnije SAD-a sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane. Situacija se promenila i dalje se menja. Mi ne smemo dozvoliti da nas uvuku u taj sukob, ali ne možemo ćutati o tome odakle nam stiže podrška, a odakle zahtevi i uslovljavanja. Nije samo Kosovo problem.

  4. Zašto ovakav naslov ?
    Kad je komandant NATO za Evropu nedavno u Beogradu gde se video sa nasim načelnikom GŠ i Vučićem nije bilo ovakvom naslova. Pa zar da čekamo buduće sukobe sa par „država“ u okruženju u majcama i kupaćim gaćama ? Samo politički potpuno neuki ne vide da će nažalost apsolutno mimo naše volje (kad odluči neko u Vašingtonu) izbiti završni sukob raspada SGRJ .
    Da nemislite da sam ljubitelj našeg „velikog vođe“ , sacuvaj me bože ,ali isto toliko sam daleko od takozvane „građanske Srbije“ (teško da mi iko može objasniti ko su oni)

    1. stvarno bi voleo da mi neko objasni sa kim iz okruzenja mi SMEMO da ratujemo? Pa svi du u NATO ili pod zastitom NATO.

      1. Zar iko misli da je pri današnjem odnosu snaga u svetu moguća 1999. Zar neko misli da će Amerika zaratiti sa Rusijom zbog bilo koga osim za svoj račun. Uostalom Tramp je prošle godine pri prijemu Crne Gore da mu ne pada napamet da bilo skim zarati zbog tamo neke Crne gore. Nema spora Srbija možda tek za par decenija spor sa Albancima moraće hteli ne hteli rešiti vojno a Amerika i Rusija ce samo pomagati logistički

      2. Sledeće ,pogledajte šta su uradi od nesrećne Makedonije koja je Americi sve ustupila. Voleo bi da mi neko objasni kakva je to samostalna „država Makedonija“ . Njima su SAD uzele sve i predale Albancima a kao svi su u NATO. Tuska uzela pola Kipra a zajedno su sa Grckom u Nato. Samo velika naivcina misli da će SAD zaratiti sa vojno superiornom Rusijom u njenom dvorištu zbog bilo koga. NATO je samo provizorij gde postoji samo SAD a ostale zemlje „članice“ su samo strateška teritorija za vojne interese SAD. Dobar deo članica bi pobegao iz tog zagrlja SAD ali su nemoćni da to ostvare

    2. Cela evropa je satkana od sukoba da ne kazem krvi koja jos uvek mirise/ ali zato i treba d audjemo i u EU i u NATO ne zbog Sibira nego da ne izgubimo Nis, Suboticu, Novi Pazar, Vrsac i mnogo vise, da se ne vratimo na granice iz 19-og veka.

    3. A gde ti pripadaš? Kako se zjašnjavaš.Ti izgleda i dalje vidiš buduće bitke koje su neminovne.A ko će da ih vodi? Ti sigurno nećeš.lepa ti je fotelja u kojoj sediš tamo negde u belom svetu i sve nas ovde pod..bavaš.

    4. Druze bojim se da ako takav sukob pocne koji navodis opet mozemo doci u poziciju da pobedjujemo Nato Zato se ne treba igrati sa Zapadom zarad jeftinih politickih poena Drzava i narod su u pitanju a ne glasovi rusofila vladajucoj stranci

  5. Ovog Mojsilovića predstaviše nedavno kao dobro rešenje u kontekstu saradnje sa Nato, potencijalno i približavanja članstvu..

    Kad i ovaj, kao i prethodnici, trči u Moskvu, ODKB- ovcima na noge.. Samo da se zadovolje rusofilske fantazije vlasti, dobrog dela opozicije i javnosti koja histeriše na svaki nagoveštaj desovjetizacije ove države.

    Ova zemlja se tetura kao grogirani bokser. Niti smisla, niti plana,strategije, integriteta. Niti brige o budućnosti..

    1. Mojsilović se meni u startu nije svideo sa nekim svojim izjavama. Liči mi na portparola vladajuće strukture.

    2. Sta si ocekivao od av-a, plan? strategiju? ma jok bre, on vodi politiku danas fur sutra k*r… na celo drzave je obicna gologuzija, koja kad pomeri svoje nezajazljivo d*pe ima da smrdimo vekovima.

  6. Неутралност Србије није њена традиција него фатаморгана комуниста. Србија је опстала захваљујући војним савезима које је склапала накнада и са непријатељем са којим се до јуче тукла, ако са друге стране је већа опасност. Кнегиња није дала Милицу, а Србија ушла у отворени војни савез са Турском што јој је Бајазит био по вољи, него да спаси народ од другог удара. И тако колико хоћете примера. Комунизам је секира над главом Србије до данашњег дана. Односи Запада и Русије, поготово Велике Британије до Октобра 17. и после су много другачији, што се прелама преко наших леђа. Зашто?Зато што смо блесави и размажени титоизмом. Да је пуко НАТО, а СССР опколио Србију ушли би у тај војни блок. Како је било обрнуто, требали смо давно бити у НАТО и данас регионална сила. Блејање о некаквом братству и словенству скупо нас је коштало. Док је оваца, биће и маказа.

    1. A koga biste vi Pantelija, danas dali u neki ruski harem? Msm, kao onomad Milica svetica od svetog kralja Lazara.

  7. Волео бих, а све ми је у их, да видим слику нашег генерала са одликовањима, па се сетих ових наших мангупа који написаше: „Смеј се смеј, увек се смеј!.А и ти њихови генарали, нису баш и нешто, поготово када је у питању њихов „Бљесак“.Из гефелих, овде Српски сељак.Погибе нас 7, а њихових, по призању врховника 50, плус лопов МИГ-а 21 1991 из Бихаћа.Е, братац објави ово да се зна.

  8. Dok je Tito vezivao u Jugoslaviji prosečno 60 Nemačkih, Italijanskih, Bugarskih i lokaboracionističkih divizija (za „Neretvu“ je Ler morao da okupi 97000 a za „Sutjesku“ 137000 vojnika) Staljin je stalno vrištao iz Moskve da se partizani stave pod komandu Draže, kako bi se umilio Čerčilu. Na kraju, kad je Čerčil shvatio krajem 1943. godine da se nikada neće oprati pred istorijom ako nastavi da pomaže taj genocidni pokret izbegličke Vlade u Londonu, Tito je konačno stao na zelenu granu, ne zahvaljujući Staljinu nego zahvaljujući Čerčilu. Nas su Rusi toliko zaludeli da ne vidimo gde sve ovo vodi. Oni bi se tukli sa kim god, do poslednjeg Srbina. NATO nije Amerika, NATO je i Kanada, Švedsta, Francuska, Grčka … Za slobodu Jugoslavije 1948. godine, u borbama na granici sa armijom SSSR, poginulo je oko 2000 pripadnika KNOJ. Danas Putin, kao nekada Srtaljin, favorizuje u Srbiji monarhiste, ekstremnu desnicu i četnike, šta god treba samo da drži Srbe pod kontrolom.

  9. Лично сам да будемо члан ЕУ. Има изузетних ствари,поготово стандарда у науци, а поготово у понашсњу и поштовсњу околине у којој живимо, а на основу тога, да могу да живе и сва остала бића.У свему томе има само једно „АЛИ“.Е, ми Срби имамо и за то лек, па кажемо: „Али много фали!“.У том контексту, оће рећи, отопљавању, само ми Срби у овој нашој СРБИЈИ опстајемо.А груне вода одозго (у отопљавању) , одосмо на Авалу.Груне ли јаче, ми ће мо на Букуљу.И да не причам даље.Ваше кости су Срби сачували у Лазаревцу, и чуваће.А што нас гађасте?За ово вам Хвала.Игра Мечка.

  10. Popalis, opljackas i rasteras pola Balkana i onda pricas o vojnoj neutralnosti. Koga vi folirate…

    1. Tako je.
      I jos samo jedna cinjenica:
      Zahvaljujuci divnoj 30-godisnjoj politici SPS SRS i SNS Srbija je hermeticki okruzena ‘prijateljima’ koji navijaju da Srbija ostane sa Rusima izvan NATO i jedva cekaju da padne mrak pa da raskomadaju Srbiju udruzeni. Naucili su lekciju iz Balknaskih i WW1. rata njihov dogovor se video vec u WW2 a sledeci put bice jos slozniji. I opet kazem zahvaljujuci Vulinu iDavicu i Vucicu. Seselju i slicnima, dovoljno ce biti da bukne neki mali sukob sa Rusijom makar oko U-Krajine.. da izazove preemptivni napad i rasparcavanje nase zemlje u roku od 24 sata od strane Bugarske, Rumunije, Madjarske, Hrvatske, Bih Muslimana, Kosova. Jedino je pitanje kako ce se oni medju sobom dogovoriti a Srbija ce nestati ostane li na ovom putu sa ovim ljudima koji ju vode u propast za razun udaljene Azijske sile.

    2. Ovo: „opljačkaš i (pogotovo) rasteraš „, ne bi smeo da otimaš kao glavnu ulogu Hrvatima i učk teroristima na balkanu

  11. Србија званично јесте војно неутрална. Е сад ако лаици сваку посјету српског официра земљи Русији премудро протумаче „аха, домунђавање“, шта фа се ради. Тешко је лаику то објаснити. Уосталом Србија је у програму партнерства за мир са НАТО-м. И ту постији сарадња. Па?
    Како год, Србија другог пута нема. НАТО је одавно своју сврху обесмислио, и еволуирао у злочиначку алијансу, топус у рукама моћних ликова у водећој земљи те алијансе. Ту Србији мјесто није, посебно што је та злочиначка алијанса свој крвав траг оставила и у Србији.

  12. Мислим да је много мало нас који смо присуствоваии 1964 године освештавању цркве Светог Димитрија у Лазаревцу.Поправите плоче око Светиње.Те ваше у БГ нису ни налик.Весићу, у Лазаревцу има 1200 бораца који су ушли у рат, не жалећи свој живпт , а сада су подељени на градске и приградске.БГ градске, плус Обреновац енд Младеновац, имају ту привилегију (Постоји Уредба), а ко је шиша?

  13. Дајте и да причам о „Бљеку“!Кажу: „А што лупам!“

  14. Ево прође и деценија а још увек се „расравља“ о Коштуничином програму неутралности Србије, Мада се сада мало озбиљније размишља о томе, предесетак година то је служило за подсмехе….

  15. Наравно да је Србија војно неутрална из два кључна разлога.Србија има потписан уговор са НАТО савезом од 2016.г.којим је апсолутној војно и цивилно потчињена НАТО савезу,идентичан уговор Србија је ратификовала и са НАТО савезом у БиХ и то 2002.г.Бриселским споразумом из 2013.г.НАТО савезу је потврђен статус једине војне силе у А.П.КиМ.Са друге стране,Србија и Српска нација има вековну војну сарадњу првенствено са Русијом али такође и са свим Словенским народима,осим наравно са Хрватском.У таквој консталацији војних снага НАТО интервенција би у садашњим условима била немогућа против Србије из разлога што саме чланице НАТО држава Словенских народа као што су Словачка,
    Чешка,Пољска,никад не би учествовали у војној интервенцији против Србије а такође не би ни Грчка,Кипар,Румунија и Мађарска а НАТО савез не би имао подршку ни Украјине,Белорусије,Русије и Кине.Тога су свесни и НАТО аналитичари,зато и одобравају Србији статус војно неутралне државе.У сваком случају Српска нација и држава и нема битних војних и политичких непријатеља у Европи и Свету,осим Хрватске Немачке и Британије али њихова војна снага је занемарљиво мала у поређењу са Словенским утицајем у НАТО савезу и држава изван НАТО савеза,Русије и Кине.Тако да Српска нација може бити поносна што има толики број пријатељских држава на својој страни.То су чињенице које иду у прилог војној неутралности Србије без обзира на војне постете Москви,Пекингу,Вашингтону или Бриселу.Држава која има само 3 до 4 државе које су непријатељски настројене и не преостаје ништа друго него да буде војно неутрална и Србија је једна од ретких држава која има такав статус у свету и Европи..

  16. Cekajte vi ovde cilajte u NATO,koji nam je oduzeo deo teritorije,sami su nas gurnuli Rusima.Mada u generalstabu sedi NATO oficir be ruski,ne znam da li znate,Neka vrate Kosovo,i ja sam odmah da udjemo u NATO,bolje da ratujemo po svetu nego na svojoj teritoriji,ovo pisem kao podoficir VS.

  17. Neutralnost Srbije nije priznata ni jednim medjunarodnim ugovorom. Sve drzave u nasem sirem okruzenju su u NATO ili su na putu da postanu clanice. Od juce se i BiH opredelila za taj put. Ako ne budemo sa nasim susedima sedeli za istim stolom u Briselu zavrsicemo na meniju. Sve eventualne sporove i sukobe na Balkanu resavace EU i NATO. Taj savez je apsolutni gospodar na KiM. Nasa nepriznata neutralnost slabi poziciju srpskom narodu u regionu, a pre svega na KiM i u BiH. Okretanje Rusiji bi bila opasna odluka. U slucaju sukoba Rusije sa Zapadom kao ruski saveznik nasli bi se u mnogo gorem polozaju nego 1914 i 1941, jer bi se zadesili u totalnom neprijateljskom okruzenju. Odluka da pristupimo savezu Kremlja i azijskih diktatura bi ugrozila opstanak drzave i nacije.

  18. Коментари? Скоро све па генерал до генерала. А, Мојсиловић? Исто што и Павковић, Диковић, беше их још…

  19. postoji stara izreka “jadna je zemlja koga Rus brani a crveni krst hrani“. brane nas od devedesetih i znamo kako smo prošli,a nažalost i crveni krst hrani i dalje gladne u Srbiji.Medvedev je kad je bio predsjednik rekao da Rusija neće zbog Srbije ulaziti u rat sa zapadom,tako da mi nije jasna reakcija naivnih i glupih na ovu ne baš pametnu izjavu Mojsilovića koja je za upotrebu samo u krugu glasača SNS,izjava je slična onim “nas i Rusa 300 miliona“(a Rusa imao oko 150 mil.),“Srbija do Tokija“,“Kosovo je Srbija“ i sl. ne služi ničemu osim da padaju u trans kad se napiju u kafani.

  20. Istureno odelenje Laze Lazarevica( konspirat. Vlada) udarnicki razvaljuje mozak naroda, ali ne i sveta koji nas posmatra i vrsi lekarske konsultacije…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.