Vojne i policijske akcija nisu dovoljne za sprečavanje terorizma 1

Najveća opasnost od zloupotrebe interneta leži u nesmetanom i neograničenom širenju terorističke ideologije i propagande – izjavio je danas ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

On je na konferenciji o slobodi izražavanja i suzbijanju ekstremizma na internetu, koju u Sarajevu organizuje Organizacija za evropsku bezbendost i saradnju (OEBS), rekao da terorističkoj ideologiji i propagandi nije nije mesto na internetu.

– Svesni smo kompleksnosti problema i jasno nam je da u sprečavanju ovih ilegalnih aktivnosti najveću ulogu treba da imaju vladine strukture, a posebno nacionalni regulatori internet prostora i službe bezbednosti. Međutim, internet ne sme da bude vlasništvo država, većr treba da služi za dobrobit celog čovečanstva. Samo na taj način može ispuniti svoju osnovnu funkciju i cilj – rekao je Mektić.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur, istakao je da je danas gotovo nemoguće zamisliti svet bez interneta i da su ljudi na zemlji povezani više nego što je iko ikad mogao da zamisli.

– Međutim, kao i sa svakim drugim sredstvom koje ima toliku moć, postoje oni koji žele da ga zloupotrebe. Internet nam omogućava da se povežemo sa prijateljima i kolegama u dalekim krajevima sveta, ali i kriminalnim i terorističkim mrežama da prikriveno komuniciraju. Mnogi ga koriste za širenje uznemiravajućih sadržaja i mržnje. Ekstremisti internet efikasno koriste za propagandu, radikalizaciju i regrutovanje novih članova. Zato su stručnjaci širom sveta prepoznali da vojna intervencija ili policijska akcija nisu dovoljne za sprečavanje ekstremizma i terorizma – rekao je Mur.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović podsetila je da su vlade zemalja dužne da se bore protiv terorizma i ekstremizma u društvu, ali da to ne znači da ljudska prava, demokratske vrednosti i vladavina prava zbog toga mogu da budu suspendovani.

– Sloboda izražava je temeljno ljudsko pravo i mora biti zaštićeno kako u tradicionalnim, tako i u novim medijima. Međutim, kao što znamo, sloboda govora nije apsolutno pravo. Oni koji su u državi zaduženi za bezbednost mogu da navedu legitiman razlog da je u pojedinim slučajevima suspenduju, ali taj razlog mora da bude u skladu sa zakonom, nužnošću i principom vladavine prava. Moramo biti oprezni, jer anti-ekstremistički zakoni mogu biti opasni po slobodu medija ukoliko se pojam ekstremizma precizno ne definiše – zaključila je Mijatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari