Vojni sindikat: Penzionisanje profesionalnih vojnika je i zvanično zaživelo 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vojni sindikat Srbije saopštio je da je penzionisanje profesionalnih vojnika i zvanično zaživelo što je bio jedan od glavnih ciljeva tog sindikata Srbije od samog osnivanja.

Podsetili su da je pomak ostvaren 2017, na javnoj raspravi o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije kada je faktički izdejstvovano da se ugovor profesionalnim vojncima može produžiti i nakon 40 godina starosti, pa i do 53. godine, nakon čega je nastavljena borba da se ugovori mogu produžiti do sticanja prava na penziju.

Naveli su primer svog kolege iz sindikata Srdjana Kostića kojem je u januaru 2018. istekom ugovora prestala služba u Vojsci Srbije, da bi se usvajanjem izmena i dopuna Zakona o Vojsci Srbije omogućilo da mu se služba nastavi u junu iste godine.

„Nakon ovoga ugovori na odredjeno vreme su produženi dok Srdjan nije ostvario 35 godina staža i 55 godina starosti čime je zadovoljen uslov za njegovo penzionisanje“, naveli su iz sindikata, ističući to kao pozitivan primer.

Ocenili su da kao najmasovnija kategorija lica u Vojsci Srbije, profesionalni vojnici, daju nemerljiv doprinos operativnoj sposobnosti vojske i da im je zato neophodno regulisati status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari