Vojni sindikat pita Ministarstvo da li se produžava radni staž oficira i da li se smanjuju penzije 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/JOVO MAMULA/EV)

Vojni sindikat Srbije pozvao je danas Ministarstvo odbrane da saopšti da li su nezvanične informacije o izmeni i dopuni Zakona o Vojsci tačne i zašto Sindikat o tome nije informisan u skladu sa zakonskim obavezama.

Sindikat je naveo da, kako nezvanično saznaje, Ministarstvo odbrane radi na tekstu izmena i dopuna Zakona o Vojsci Srbije, sa namerom da se podigne starosna granica za odlazak u penziju sa sadašnjih 53 na 55 godina za podoficire i oficire do čina potpukovnika, a za ostale oficire višeg čina, sa 55 na 57 godina.

„Takođe, priprema se izmena podzakonskih akata koji uređuju iznos otpremnine za odlazak u penziju, a tako da će se sa sadašnjih pet bruto plata, otpremnina smanjiti na iznos u visini dve neto prosečne plate u Srbiji. Кako smo obavešteni, umanjivaće se i iznosi jubilarnih nagrada na iznos neto plate, umesto dosadašnje bruto“, rekli su u saopštenju.

Sindikat je ocenio da, ukoliko se ispostavi da je to tačno, biće jasno da menadžmentu Ministarstva odbrane nije stalo do boljeg materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske, kao i zbog čega se pruža grčevit otpor kolektivnom ugovoru za zaposlene u odbrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari