Vojni sindikat Srbije: Milomir Marić pljunuo u lice svim vojskovođama i herojima 1Foto: Medija centar

Vojni sindikat Srbije (VSS) ocenio je danas da je glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić pljunuo u lice svim vojskovođama i herojima svojom izjavom da su oficiri primitivni ljudi, da u vojsku idu najgluplji, uz javno i „cinično“ pitanje ko normalan ide u vojsku i „konstatujući da ko nije ni za šta ide u vojsku“.

„Čast koju su srpskom vojniku iskazali francuski maršal Franše d’ Epere, nemački car Viljem, feldmaršal Makenzen i mnogi drugi velikani svetske istorije, na više nego sraman način pogazio je Marić, i na taj način pljunuo je u lice vojvodama Mišiću, Stepi, Bojoviću, čije se bitke izučavaju na svim prestižnim vojnim akademinama sveta“, navodi se u saopštenju VSS.

Marić je, kako se ističe, na taj način, pljunuo u lice i „Milunki Savić, srpskim junacima sa Paštrika i Košara i svim srpskim vojnicima koji su od Kosovskog boja do danas svoje živote položili za otadžbinu Srbiju“ i zato treba da se javno izvini zbog izrečenih uvreda.

Sindikat je poručio da će, ako se Marić ne izvini, pokrenuti niz pojedinačnih tužbi protiv njega i Hepi televizije i organizovati javni protest na kome će tražiti njegovu smenu i ukidanje dozvole za nacionalnu frekvenciju.

Zato je upućen poziv svim srpskim vojnicima, aktivnim i bivšim, kao i vojnim veteranima, koji se osećaju uvređenim izjavom Marića, da se obrate VSS, koji će im obezbediti besplatno pravno zastupanje u tužbama protiv televizije Hepi i njenog glavnog urednika.

Sindikat je pozvao i sve javne ličnosti, političare i estradne umetnike, da do izvinjenja Marića srpskim vojnicima, bojkotuju učešće u emisijama Hepi televizije, a javnost da prekine praćenje njenog programa.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića VSS je pozvao da, kao glavnokomandujući vojskom, osudi sraman postupak Marića.

„Zabrinjava nas činjenica da na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane, već dva dana nema ni reči o osudi vređanja srpskih vojnika, iako se baš to Ministarstvo odbrane često poziva na slogan srpskih vojnika „čast je naša imovina“, ukazao je u saopštenju VSS.

Sindikat je podesetio ministra odbrane i načelnika Generalštaba da im je u opisu dužnosti da štite čast srpskog vojnika i vojničke profesije, i da su dužni da se po tom pitanju oglase.

„Ukoliko njihova reakcija izostane, biće više nego jasno šta misle o srpskom vojniku i vojničkoj profesiji“, poručio je VSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.