Vojni sindikat Srbije: Zahtev da se poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu nije politizacija 1Foto: Vojni Sindikat Srbije /Facebook

Vojni sindikat Srbije je večeras odgovorio Ministarstvu odbrane da zahtev Sindikata da se u Vojsci poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu, nije politizacija, već je osnovna svrha postojanja sindikata zaštita prava i interesa zaposlenih.

„Poverenje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u vojni vrh ozbiljno je poljuljano posle propusta u poslednjoj terenskoj aktivnosti na Pešteru, nakon saopštenja Ministarstva odbrane od 24. juna u kojeem se kaže da je uzrok smrti našeg kolege to što mu je iznenada pozlilo“, piše u saopštenju naveo Vojnog sindikata.

Sindikat je ukaazao da je zahtev da se kazne odgovorni za smrt Dejana Stojkovića, pravo Sindikata i obaveza prema njemu i njegovoj porodici, ali i drugim kolegama čije interese zastupa sindikat i čija bezbednost je ugrožena propustima u radu organa rukovođenja i komandovanja u Vojsci Srbije.

„Žao nam je što se poslednjih nedelja ministar ne odaziva na pozive Vojnog sindikata Srbije, za sastanke na temu prava zaposlenih u Vojsci Srbije, a njegovi najbliži saradnici ne odgovaraju na telefonske pozive iz Sindikata, zbog čega smo nažalost prinudjeni da sa ministrom odbrane komuniciramo javno putem saopštenja i medija“, piše u tekstu.

Sidnikat je podsetio da je ministar odbrane „zakonski predstavnik poslodavca zaposlenima u Vojsci Srbije i po službenoj dužnosti mora da primi kritiku i prihvati odgovornost za propuste u poštovanju mera zaštite na radu sa najtežom – smrtnom posledicom“.

„U tom smislu je poslodavac moralno i zakonski odgovoran i to nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvom politizacijom“, ukazao je Vojni sindikat.

Ministarstvo odbrane Srbije je danas povodom nedavne smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića ocnilo da su „potpuno neprimereni… pokušaji politizacije“ pojedinih političara kojima se „pridružio“ i predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Antić je ranije izkavio da je Stojković poginuo na vojnoj vežbi na Pešteri jer se u vojnom vozilu ugušio od gasa kada se aktivirao protivpožarni sistem, dok je Ministarstvo odbrane ranije saopštilo da je vodnik umro jer mu je „naglo pozlilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari