Neka Boga čuva vojnike, vatrogasce i policajce, bez čije pomoći bi i mi izgoreli u požaru, kaže Razija Ademi, supruga Džafera Ademija iz zabitog sela Ilince u preševskoj opštini.

Selo se nalazi u brdsko planinskom području, u neposrednoj blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, čija je kuća izgorela u nedavnom požaru. Razija kaže da je, kada je požar usled velikih vrućina odjednom buknuo, u kući bilo šestoro članova porodice. Prethodno je zla vatrena sudbina zadesila i porodicu Miftara Ademija čija kuća je potpuno izgorela.

– Novu kuću ćemo sagraditi, samo kad smo ostali živi – kaže Džafer Ademi, koji sada sa celom porodicom živi u jednoj sobi čekajući da počne izgradnju nove kuće, zašta nema dovoljno para, ali kako kaže, postoji volja da mu rođaci pomognu.

Na vest o požaru u pomoć porodici Ademi prvo su krenuli pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske Srbije koji se nalaze na bazama „Mađere“ i „Ševadske livade“. Brigadni general Milosav Simović sa komandirima baza Lukom Milićevićem i Nenadom Kostićem i vojnom mehanizacijom stigao na licu mesta. U gašenje su se uključili i vatrogasci.

– Nije bilo lako jer je vatra zahvatila oko hiljadu bala sena, zbog čega je izgorela kuća, a vatra pretila da sve sravni sa zemljom – objašnjava Ademi, navodeći da su do mesta požara vojnici i vatrogasci stigli u rekordnom roku.

Ovo nije prvi slučaj da pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske pomažu civilnom stanovništvu bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. General Milosav Simović, komandant brigade ističe da je pored bezbednosnih zadataka uz administrativnu liniju sa KiM, od izuzetnog značaja saradnja sa civilnim stanovništvom u ovom regionu.

Raščišćavanje snežnih nanosa na lokalnim brdsko planinskim pravcima, sprečavanje ilegalnog prelaska granice, šumske krađe, ali i pružanje lekarske pomoći stanovništvu samo su deo zadataka koje obavljaju u saradnji sa drugim pripadnicima bezbedonosnih struktura pripadnici ove jedinice.

– Pomoć u nevolji uvek dobro dođe, pogotovu kada su u opasnosti životi ljudi. To je posao za dobre komšije, a pripadnici VS su to u svakom pogledu – kažu učesnici u akciji gašenja požara u domaćinstvu Džafera Ademija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari